'TO JE PLURALIZAM'

Organizatorima nije žao zbog napada na Doris Pinčić

01.03.2017 u 00:09

Bionic
Reading

'U spomenutoj diskusiji nije bilo neprihvatljivih i nepristojnih tonova, kao ni napuštanja pozornice ili dvorane zbog različitog mišljenja', komentar je organizatora Festivala tolerancije, na kojem je sinoć došlo do incidenta, tj. verbalnog napada na sudionicu tribine, glumicu Doris Pinčić Rogoznicu jer je dovela i svoje dijete

Organizatori Festivala tolerancije ne smatraju da je riječ o incidentu, već događaju koji je najbolji primjer različitosti među ljudima te smatraju da treba prihvaćati različita stajališta.

'U jučer održanoj diskusiji na temu 'Fenomen sapunica: tiha ženska revolucija' u sklopu Festivala tolerancije Doris Pinčić Rogoznica bila je naša gošća i sudionica, na čemu smo joj zahvalni. Smatramo da postoje različitosti među ljudima i u svijetu i da se te različitosti moraju uvažavati. Stvaranje boljeg i tolerantnijeg svijeta misija je Festivala i jučerašnji događaj je odličan primjer toga', kaže za tportal Katarina Bakić Vujičić iz odnosa s javnošću Festivala tolerancije.

Tvrde da u diskusiji nije bilo neprihvatljivih i nepristojnih tonova, kao ni napuštanja pozornice ili dvorane zbog različitog mišljenja. 'Jako nam je drago da publika sudjeluje u našim diskusijama i da otvoreno iskazuje svoje mišljenje. Upravo je to svrha diskusija koje organiziramo te njima potičemo dijalog i prihvaćanje različitih stajališta', hvali Bakić Vujičić pluralizam mišljenja iako gospođa iz publike nije progovorila o temi diskusije, već je osudila činjenicu da je glumica na Festival tolerancije stigla sa sinom.


'Niste mogli ostaviti dijete doma, vjerojatno želite biti u centru pažnje', vikala je ženska osoba iz publike dok je glumica govorila, a razigrano joj je dijete upadalo u riječ. Doris ju je pitala smeta li joj dijete te dodala da ga nije imao tko čuvati i da je zato s njom. Gospođi u publici niti to nije bilo dovoljno, pa je odgovorila da joj dijete smeta te da smatra da to nije normalno.

Iako je riječ o izoliranom incidentu, za koji sama Pinčić Rogoznica smatra da nas ne treba zabrinjavati sve dok je riječ o izoliranom incidentu, glumica je ukazala na znatno širi problem. 'Ne bih dizala veliku prašinu oko ovoga, ali moram reći kako danas svi govore o majkama, majčinstvu i sve smo mi hrabre, divne, ali smo u vrlo, vrlo nezavidnoj situaciji', poručila je za tportal.

Stručnjaci i političari upozoravaju na demografsko izumiranje Hrvatske govoreći o bijeloj kugi i potičući žene da rađaju što više djece, a istovremeno ne donose produktivne mjere kojima bismo postigli to da se omjer umrlih i rođenih okrene u korist rođenih.

'Ovakve situacije sigurno nisu dobre. Nemaju sve žene dostupne baka-servise, posebice u urbanim sredinama, u kojima su bake zaposlene. Danas obitelji jedva žive i s dvije plaće te si ne mogu svi priuštiti dadilju', kaže Sanja Sarnavka iz udruge B.a.B.e.

Naglašava kako društvo nije prilagođeno zaposlenim majkama, a vrtići nemaju smjenski rad te su tete, kaže Sarnavka, nervozne ako u 16 sati ne dođete po dijete.

'Morao bi postojati rad u smjenama za majke koje rade navečer, poput glumica ili pak žena u trgovačkim centrima. Uvijek se govori da nam treba veći natalitet, a sav bi teret očito trebao pasti na teret majki', napominje i dodaje da im se svakog tjedna javi barem jedna žena koja je na porodiljnom dopustu dobila otkaz.

'I onda se strašno čudimo tome da nam žene ne rađaju. Tako će biti dok društvo ne napravi suvislu natalitetnu politiku', poručuje Sarnavka.