strah od zaraze

Organizatore OI u Parizu brinu tigrasti komarci

26.03.2024 u 14:48

Bionic
Reading

Organizatori Olimpijskih igara u Parizu morat će se pozabaviti još jednom neprilikom - tigrastim komarcima, prenosi francuska novinska agencija AFP

Razlog tome leži u činjenici da potonji potencijalno sa sobom donose mnoge viruse, poput Zike, Dengue i Chikungunya, koji bi mogli spriječiti sportaše da sudjeluju na natjecanju za koje su se pripremali četiri godine.

Zabrinjavajući je podatak da je ove godine u Francuskoj zabilježeno već 45 slučajeva zaraze virusom dengue, kojeg šire tigrasti komarci. Ova inače tropska bolest pojavila se i drugdje u Europi s invazijom tigrastih komaraca. Zbog navedene činjenice, francuske vlasti rade na potpunom suzbijanju tigrastih komaraca tijekom Igara, što bi trebale učiniti fumigacijom pojedinih dijelova Pariza, što je inače uobičajena praksa posebice u tropskim gradovima.

Vlasti bi također trebale pokušati istrijebiti štetne kukce preventivnim mjerama koje, prema riječima entomologa Didiera Fontenilla, uključuju zaštitne mreže, upotrebu repelenata i organskih insekticida.

Osobito su inovativni tzv moderne zamke za komarce. Riječ je o korištenju simuliranih ljudskih tijela gdje bi komarci trebali ispustiti svoja jajašca, no to bi zapravo trebala biti zamka u kojoj će jajašca biti uništena. Potonji su također postali unosan posao za mnoge tvrtke, poput Biogentsa, koji je objavio da je na javnom natječaju odabran za postavljanje 15 zamki u marini Marseille, gdje će se natjecati jedriličari.

Tigrasti komarci su se posljednjih godina proširili Europom uglavnom zbog klimatskih promjena. U Francuskoj najviše zabrinjava činjenica da su pronađeni i u Normandiji, koja se donedavno zbog hladnije klime smatrala jedinom regijom u zemlji bez ovih dosadnih insekata.