VALENTIĆ U NU2

'Oreškovićeva vlada zaslužila je prolaznu ocjenu, a Norac je imao junački ratni put'

24.04.2016 u 15:04

Bionic
Reading

Nikica Valentić, bivši premijer RH, u periodu od 1993. do 1995. godine, danas građevinski poduzetnik i savjetnik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, gostujući u 'Nedjeljom u 2' na HTV-u kazao je da vlada Tihomira Oreškovića zaslužuje prolaznu ocjenu jer se nalazi u specifičnoj poziciji u kojoj podrška ovisi o dva, tri parlamentarna mandata

Upitan kako bi se on postavio da je u svojoj vladi imao potpredsjednike koji su se međusobno svađali i sazivali zasebne konferencije za medije, kako to danas rade Tomislav Karamarko i Božo Petrov, Valentić je decidirano kazao da se to njemu ne bi dogodilo.

'To se meni ne bi dogodilo. Ja bih otišao kod predsjednika, ali moje vrijeme bilo je specifično', kazao je Valentić dodavši da je tada zajedništvo bilo ključ za rješenje nabujale inflacije.

Smatra da ako nakon ljeta dođe do novih izbora, kao što se spekulira, to će biti šteta koja će nam uzeti nekoliko godina, ali misli da se to neće dogoditi.

'Mislim da će se Vlada konsolidirati i da će se početi baviti reformama s kojima već u zadnja tri mjeseca kasni', naglasio je Valentić.

Karamarkov angažman na više ideološkim nego gospodarskim temama, komentirao je rekavši: 'Morate poznavati zanat da biste se s njime bavili. On nije ekonomist.'

Za Most je kazao da je nepripremljen došao na vlast, dok za Oreškovića drži da zaslužuje priznanje jer je ostavio svoj posao i posvetio se svojoj zemlji.

'Njegova kapacitiranost pokazat će se kroz šest mjeseci. On ne zna ništa o domaćoj situaciji, ekonomski je stručnjak, ali treba mu dati podršku. Ako ova vlada ne uspije, doći ćemo u situaciji da će biti jao nama', istaknuo je Valentić i dodao da se on sam ne bi bavio poslom o kojem ništa ne zna, a ljudima na vlasti poručio je da se ako nešto ne razumiju, u to ni ne petljaju.

Naveo je da bi se stranke u Hrvatskoj morale dogovoriti oko ključnih reformi u državi poput mirovinskog i zdravstvenog sustava.

'Mirovinska reforma može počivati samo na novim radnim mjestima, Hrvatskoj nedostaje 500.000 radnih mjesta. Jer ako imate omjer zaposlenih i umirovljenika 1 : 1, nemate nikakve šanse. Hrvatska mora imati 2 : 1 omjer i uz to povećati doprinose da bi održala mirovinska prava. Po sadašnjim ekonomskim parametrima penzije se ne mogu održati, a daljni pad se ne smije dopustiti, ali otkud rast. Reforme treba započeti i trajat će od četiri do 10 godina. Za mjesec dana doći će prva kontrola iz EK i ako njihovo mišljenja bude negativno, bit će to kraj ove vlade', kazao je Valentić.

Drži da će se vlast morati dogovoriti što će s reformom javne uprave, odnosno treba li smanjiti broj županija.

'O tome će se morati raspravljati. Nešto se mora promijeniti, morat će se pronaći kompromis', misli Valentić.

Uvjeren je da vlast treba ukinuti trideset i više zakona jer smatra da samo koče poduzetnike i razvoj.

'Neformalna stranačka komisija treba utvrditi koji su to zakoni bespotrebni', napomenuo je Valentić.

Na pitanje je li u njegovu mandatu obavljena nepotrebna privatizacija tvrtki koje su dobro stajale, da bi nakon toga propale, kazao je da je u njegovu mandatu privatizacije bilo najmanje jer je bio rat. Na opasku da je tada Miroslav Kutle preuzeo Slobodnu Dalmaciju, kazao je da je ta privatizacija bila izvan područja kojim se on bavio.

'Poduzeća su propadala više iz neznanja, nego iz nekih drugih stvari. Nijedna banka, nijedan hotelski kompleks nije tada privatiziran. Privatizacija je stvorila više mentalne štete nego neke druge. Hrvati dobro pamte i sve će doći na naplatu', kazao je Valentić.

Istaknuo je da je na poslu u Maleziji, o kojem se u javnosti misli da ga je uglavio dok je bio premijer, izgubio više od 1,5 milijuna dolara, što je, rekao je, lako provjerljivo.

O optužbama koje su se pojavile u 2000-ih da je diler i vođa narkomafije, kazao je da je to suludo:

'Ne znam što je to bilo. Da sam se pokušao od toga braniti, bio bih još neozbiljniji. Nisam tužio jer bih onda toj osobi dao još više na značaju. To je bilo apsurdno.' 

Govoreći o Mirku Norcu, koji mu je prijatelj, kazao je da je njegov ratni put bio junački unatoč tome što je odgulio zatvorsku kaznu za ratni zločin.  

'Norac je heroj rata koji je činio kriminalna djela. Neko tko je vodio stotinu akcija počinio je jedno zlodjelo. Pitanje je bi li se trebao odreći našeg prijateljstva. To je delikatno pitanje. Njegov ratni put je junački. Njegov ratni put je puno značajniji i bio bi pravi heroj da se to nije desilo', smatra Valentić.

Pojasnio je da njegova tvrtka Niva posluje unatoč velikim problemima i da je vodeći igrač u gradnji skladišnih prostora za trgovačke lance, ali je sagradila i više od 10.000 stanova.

'Za Jugoslavije sam stekao 10 stanova i 1987. godine imao sam veliki imetak. Moja tvrtka ima sto zaposlenih i plaća sve uredno. Prosječna plaća inženjera je od 12 do 15 tisuća neto, a u 15 godina sagradili smo više od 200.000 kvadrata skladišta i više od 10.000 stanova', zaključio je Valentić u emisiji 'Nedjeljom u 2'.