RUKA RUKU MIJE

Orban pozvao Trumpa u Mađarsku, zahuktale pripreme za dosad najveći skup konzervativaca u Europi

11.02.2022 u 08:40

Bionic
Reading

Mađarski desničarki premijer Viktor Orban nada se da će bivši američki predsjednik Donald Trump idućih tjedana doputovati u Budimpeštu kako bi obojica osnažili svoje izborne kampanje. Centar za temeljna prava, organizacija bliska Orbanovoj vladi, uputila je poziv Trumpu, rekao je izvor iz vlade britanskom Guardianu

Orban također ulazi u kampanju pred izbore u Mađarskoj 3. travnja, kada će se njegova stranka Fidesz suočiti s ujedinjenom oporbenom koalicijom. Bit će to najveći izazov njegovoj vladavini otkad je postao ministar prije 12 godina.

'Ljudi iz Fidesza stvarno bi željeli da Trump u ožujku posjeti Budimpeštu', rekao je Guardianov izvor, dodajući da Trump još nije odgovorio na poziv. Bilo bi to prvo Trumpovo putovanja izvan SAD otkako je doživio izborni poraz 2020.

Orban je bio jedan od prvih Trumpovih pristaša 2016. godine. Čuli su se u siječnju, a nakon telefonskog razgovora Trump je uzvratio uslugu, javno podržavajući Orbana na travanjskim izborima. Posjet bivšeg američkog predsjednika protumačio bi se kao dodatno osnaživanje kampanje.

Ovi posjeti imaju ogromni utjecaj na mađarske konzervativce, jer oni vide Trumpa kao ikonu, nekog tko se u cijelom svom mandatu suočavao sa snažnim otporima, objasnio je izvor Guardiana.

  • +6
Viktor Orban Izvor: ContactoPhoto / Profimedia / Autor: Fernando Sánchez /

Jedan bivši Trumpov suradnik iz redova republikanaca rekao je da se Trump boji zaraze koronavirusom u inozemstvu i da stoga ne putuje rado.

Liz Harrington, Trumpova glasnogovornica, nije odgovorila na zahtjev da komentira poziv, dok je Orbanov glasnogovornik Zoltan Kovacs odgovorio jednom rječju: 'Ne'.

Trump je vjerojatno pozvao na veliku konferenciju konzervativaca koja će se održati u Budimpešti 25. i 26 ožujka, prvi događaj takve magnitude u Europi, gdje se očekuje niz gostiju iz inozemstva.