mađarski premijer

Orban kritizirao 'LGBTQ ofenzivu' i federalizam Europske unije

22.07.2023 u 14:52

Bionic
Reading

Mađarski premijer Viktor Orban u subotu je ponovno napao Europsku uniju, ovaj put jer vodi „LGBTQ ofenzivu” i zagovara federalizam, naglasivši da će Budimpešta čuvati kršćanske korijene države

U govoru u Rumunjskoj Orban, dugogodišnji kritičar Bruxellesa, rekao je da se nada da će europski izbori iduće godine ojačati vlade koje se protive „federalizmu” koji zastupaju Njemačka i Francuska. Na vlasti od 2010., Orban je prije dvije godine zabranio sadržaj za koji smatra da u školama promovira homoseksualnost i promjenu spola, uz obrazloženje da djecu treba zaštititi od „LGBTQ propagande”. Mađarski premijer se sukobio s Bruxellesom i zbog drugih pitanja poput vladavine prava, reforme medija i pravosuđa. EU je „ili imperij ili (individualne) nacije”, rekao je Orban. „Ne smijemo gajiti iluzije. Federalisti nas pokušavaju istisnuti”.

„Otvoreno su htjeli promjenu vlasti u Mađarskoj 2022.”, tvrdi Orban i dodaje da se to sad ponavlja u Poljskoj. Poljaci na jesen izlaze na izbore na kojima će konzervativna stranka Pravo i pravda (PiS) pokušati osvojiti treći mandat. PiS je usvojio brojne mjere slične Orbanovom Fideszu, a obje se zemlje sukobljavaju oko vladavine prava s Bruxellesom, što je dovelo i do suspenzije dijela europskih fondova.

  • +8
Viktor Orban Izvor: EPA / Autor: Robert Ghement

Orban smatra kako se ravnoteža između federalista i država koje ne žele dodatno predati ovlasti Bruxellesu promijenila kad je Velika Britanija napustila EU, pa se sada jedino Varšava i Budimpešta drže „antifederalističkog stava”. Orban je pojačao anti-LGBT retoriku u vrijeme dok se Mađarska nosi s gospodarskim problemima i visokom inflacijom koja je u prvom kvartalu godine bila 25 posto.