CENZURA MEDIJA

Orban će izmijeniti sporni zakon ako to zatraži EU

06.01.2011 u 16:56

Bionic
Reading

Ako EU smatra i jasno kaže da su novome mađarskom zakonu o medijima potrebne izmjene, vlada će to prihvatiti i provesti u djelo, izjavio je u četvrtak na konferenciji za novinare mađarski premijer Viktor Orban.

"Dio smo EU-a i poznata su nam pravila igre", rekao je mađarski premijer. "Bilo koji proces što ga pokrene EU, Mađarska će prihvatiti", dodao je Orban, čija je zemlja od početka godine nova predsjedateljica Unije, a dužnost je preuzela od Belgije.

Mađarski je premijer istaknuo kako smatra da su mađarski zakoni o medijima u skladu sa sličnim zakonima u drugim zemljama članicama EU-a poput Francuske, Njemačke i Nizozemske.

Zakon o medijima, koji je u Mađarskoj na snagu stupio 1. siječnja, potaknuo je oštre kritike nekih europskih zemalja članica, među kojima su Njemačka i Francuska, a kritiziran je i u europskim listovima.

Novi zakon vlastima omogućuje imenovanje ključnih ljudi u Vijeće za medije, novoutemeljno tijelo za nadzor mađarskih medija i provedbu novog zakona.

Sastavljeno je isključivo od članova i simpatizera Orbanove vladajuće stranke desnog centra Fidesza.

Zakon tom tijelu omogućuje određivanje velikih kazni i do 730 tisuća eura privatnim medijskim postajama u slučaju "napada na javni interes, javni red i moral" ili u slučaju objavljivanja "nepotpunih informacija".

Usto omogućuje pristup dokumentima uprave pojedinih medija i primorava na otkrivanje izvora kada je riječ o pitanjima vezanim za nacionalnu sigurnost.

Iako se zakonom određuje šestomjesečni rok do početka njegove provedbe, kako bi se mediji mogli pripremiti za novu situaciju i kako eventualne reperkusije po medije ne bi naštetile mađarskom predsjedanju EU-om, Vijeće za medije navodno je već pokrenulo neke postupke i to retroaktivno - a odnose se na događaje od ove jeseni.

Zbog toga je Europska komisija od Budimpešte zatražila objašnjenja koja će dobiti na sastanku predsjednika Josea Manuela Barrosa i Viktora Orbana koji će se održati u petak u Bruxellesu.