ilegalno prebacivanje

Optužnica za krijumčarenje migranata preko BiH u Hrvatsku i EU

30.03.2018 u 13:25

Bionic
Reading

Državno odvjetništvo Bosne i Hercegovine podiglo je u petak optužnicu protiv četvorice državljana Njemačke, Kosova i Makedonije jer su sudjelovali u krijumčarenju migranata preko BiH u Republiku Hrvatsku i dalje u zemlje Europske unije

U optužnici se navodi da su tijekom studenog 2017. i veljače 2018. prvoosumnjičeni kosovski državljanin Elhami Hoti kao organizator, te njemački državljani Đenit Rahimić i Samjuel Šabani i makedonski državljanin Driton Fetai organizirali prebacivanje krijumčarenih osoba u Bosnu i Hercegovinu, uglavnom migranata s Kosova, iz Albanije i Irana, kao i državljana Turske, kako bi ih ilegalno prebacivali u Republiku Hrvatsku i dalje u zemlje Zapadne Europe.

Ova kriminalna skupina je za ulaz migranata koristila ilegalne granične prijelaze, te su im osiguravali smještaj u BiH. Državno odvjetništvo je zabilježilo da su u dva navrata omogućili ilegalan ulazak u BiH i nezakonit boravak 17 migranata s područja Kosova, Albanije i Irana, a u pokušaju ilegalnog prebacivanja tri državljana Republike Turske iz BiH u Hrvatsku, optužene Elhamija Hotija, Dritona Fetaia i Samjuela Šabanija spriječili su pripadnici Granične policije BiH. Time su organizatori krijumčarenja ljudi radili suprotno odredbama UN-ova Protokola protiv krijumčarenja migranata, precizira se iz Državnog odvjetništva i pojašnjava da su one sastavni dio Kaznenog zakona BiH.

  • +4
Migranti preplavljuju Europu Izvor: Reuters / Autor: Alexandros Avramidis

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.