ilegalno prebacivanje

Optužnica za krijumčarenje migranata preko BiH u Hrvatsku i EU

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 30.03.2018 13:25
  • Objavljeno 30.03.2018 u 13:25
Optužnica za krijumčarenje migranata preko BiH u Hrvatsku i EU

Optužnica za krijumčarenje migranata preko BiH u Hrvatsku i EU

Izvor: Pixsell / Autor: Photo: Srdjan Ilic/PIXSELL

Državno odvjetništvo Bosne i Hercegovine podiglo je u petak optužnicu protiv četvorice državljana Njemačke, Kosova i Makedonije jer su sudjelovali u krijumčarenju migranata preko BiH u Republiku Hrvatsku i dalje u zemlje Europske unije

U optužnici se navodi da su tijekom studenog 2017. i veljače 2018. prvoosumnjičeni kosovski državljanin Elhami Hoti kao organizator, te njemački državljani Đenit Rahimić i Samjuel Šabani i makedonski državljanin Driton Fetai organizirali prebacivanje krijumčarenih osoba u Bosnu i Hercegovinu, uglavnom migranata s Kosova, iz Albanije i Irana, kao i državljana Turske, kako bi ih ilegalno prebacivali u Republiku Hrvatsku i dalje u zemlje Zapadne Europe.

Ova kriminalna skupina je za ulaz migranata koristila ilegalne granične prijelaze, te su im osiguravali smještaj u BiH. Državno odvjetništvo je zabilježilo da su u dva navrata omogućili ilegalan ulazak u BiH i nezakonit boravak 17 migranata s područja Kosova, Albanije i Irana, a u pokušaju ilegalnog prebacivanja tri državljana Republike Turske iz BiH u Hrvatsku, optužene Elhamija Hotija, Dritona Fetaia i Samjuela Šabanija spriječili su pripadnici Granične policije BiH. Time su organizatori krijumčarenja ljudi radili suprotno odredbama UN-ova Protokola protiv krijumčarenja migranata, precizira se iz Državnog odvjetništva i pojašnjava da su one sastavni dio Kaznenog zakona BiH.

  • +4
  • +1

Migranti preplavljuju Europu

Izvor: Reuters / Autor: Alexandros Avramidis

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!