DUG NAFTOGAZA

Opskrba Europe plinom ponovo upitna?

05.03.2009 u 18:52

Bionic
Reading

Glasnogovornik Naftogaza Valentin Zemlianski obećao je da će danas do kraja dana ta ukrajinska energetska tvrtka podmiriti račun za ruski plin potrošen u veljači. Naftogaz je ovog tjedna Gazpromu već platio 310 milijuna dolara te mu preostaje uplatiti još 50 milijuna.

Ruski premijer Vladimir Putin u četvrtak je upozorio da će Moskva opet prekinuti opskrbu plina Ukrajini, a time i Europi, ako Kijev, zbog jučerašnje akcije tajnih službi koje su pretraživale sjedište Naftogaza, ne podmiri dug do subote prenosi HRT.

Naoružani obavještajci tražili su originalni kupoprodajni ugovor o plinu koji je ukrajinska premijerka Julija Timošenko u siječnju potpisala s Moskvom. Ova akcija upozorava na novo zaoštravanje odnosa između premijerke i predsjednika Viktora Juščenka, pod čijim su nadzorom sigurnosne službe.

Ukrajina je glavni tranzitni put za ruski plin prema Europi. Zbog spora dviju zemalja oko cijene plina već je prekinuta dobava plina u siječnju, što su na svojoj koži osjetile istočnoeuropske zemlje.