SMIRIVANJE NA TAJLANDU

Oporbeni čelnik postao premijer

15.12.2008 u 09:03

Bionic
Reading

Dosadašnji vođa tajlandske oporbe Abhisit Vejjajiva izabran je u tajlandskom parlamentu za premijera Tajlanda, čime je okončana esetmjesečna kaotična vladavina saveznika svrgnutog bivšeg premijera Thaksina Shinawatre

Abhisit, rođen u Velikoj Britaniji gdje je studirao na Oxfordu, tako je došao na čelo slabe koalicijske vlade suočene s ekonomskom recesijom u zemlji.
Prvi puta u osam godina jedna čelnik Demokratske stranke postao je premijer Tajlanda.

Novi premijer Abhisit suočava se s teškim zadatkom vraćanja međunarodnog povjerenja u Tajland, nakon više mjeseci političke nestabilnosti koja je kulminirala zatvaranjem dvije zračne luke u Bangkoku od 26. studenoga do 3. prosinca.

Demokrati su se nalazili u oporbi otkad je na izborima u siječnju 2001. pobijedio populist Thaksin Shinawatra.
Na izborima u prosincu 2007. stranka PPP bivšeg premijera Thaksina, koji se nalazi u egzilu zbog optužbi za korupciju, premoćno je pobijedila osvojivši 230 zastupničkih mjesta, prema 167 demokratskih mjesta.
Ustavni sud je 2. prosinca raspustio PPP i vodećim dužnosnicima te stranke zabranio bavljenje politikom, što je omogućilo Demokratskoj stranci da uz pomoć četiri manje stranke, koje su ranije podržavale PPP, dobije većinu u parlamentu.

Nakon izbora Abhisita, pred parlamentom su se okupile stotine pristaša Thaksina prosvjedujući protiv načina na koji su demokrati došli na vlast.
U subotu je u video poruci upućenoj više od 50.000 pristaša okupljenih na jednom stadionu u Bangkoku, Thaksin tražio do vojske da se prestane uplitati u formiranje nove vlade.
Abhisit Vejjajiva je treći političar koji je postao premijer tijekom posljednjih mjeseci.