NAKON VLADINOG ROAD SHOWA

Oporba traži od Josipovića: Hitno sazovite sjednicu Vlade!

26.02.2013 u 14:05

Bionic
Reading

Vladin 'road show', turneja pet ministara koji bi u pet hrvatskih gradova trebali predstaviti mjere za poticanje investicija i restrukturiranje gospodarstva, jučer je službeno započela u Splitu. No ako se pita poslodavce i oporbu, početak 'road showa' može se opisati kao 'puno lijepih riječi nizašto'

Vlada se kampanjom pod nazivom ProInvest nada da će lokalnu samoupravu, ali i potencijalne investitore uvjeriti da su mjere koje poduzima sistemski odgovor Vlade na poteškoće s kojima se suočava hrvatsko gospodarstvo.

No ako se pita oporbu, Vladin 'road show' samo je putujuća predizborna kampanja.

'Radi se samo o pretkampanji vladajuće koalicije. Hrvatska ima Hrvatsku gospodarsku komoru, Hrvatsku obrtničku komoru, Agenciju za privlačenje investicija, Centar za praćenje investicija i uz sve to ministri moraju ići na teren nekome prezentirati nešto? Ne znam kakve su to mjere koje bi trebale privući investitore. Da postoje ozbiljne namjere vladajućih, onda bi išli pomagati investitorima koji su pokrenuli investicije, ali su zapeli zbog banaka', mišljenje je predsjednika Hrvatskih laburista Dragutina Lesara.

Da Vladina kampanja dolazi malo prekasno, smatra i bivši HDZ-ov potpredsjednik Vlade za investicije Domagoj Ivan Milošević

'Čuli smo svašta, no nismo čuli kako. Teško se oteti dojmu da je cijeli 'road show' bio vezan uz lokalne izbore. Činjenica je da su građani i poduzetnici jedva preživjeli zadnjih 15 mjeseci, a mi jučer nismo čuli ništa novo. Moglo se ušparati i vrijeme i novac i bolje iskomunicirati kako potaknuti investicije. Ako treba raditi 'road show', onda su to trebali raditi izvan Hrvatske, od Šangaja do New Yorka', kazao je Milošević


Nešto malo više optimizma postoji kod poslodavaca, čiji je šef dalmatinskog HUP-a Hrvoje Marušić kazao da su ministri ispunili zadaću u prezentaciji.

'Lijepo je to sve bilo za čuti, međutim vidjet ćemo kakva će biti realizacija svih tih priča koje smo čuli. Jedna velika stvar se dogodila u Splitu, a to je da je potpredsjednik Vlade i ministar Branko Grčić prvi put javno rekao da se odustaje od velikih javnih radova kroz javne firme i su privatnici motor razvoja ovog društva, a to je ono o čemu mi u HUP-u Dalmacije govorimo cijelo vrijeme - privatno poduzetništvo mora biti motor razvoja društva', kazao je Marušić u Dnevniku 3.

Poručio je da je Vladina ideja od 50 milijardi kuna privatnih investicija itekako izvediva, no da i ona mora poduzeti konkretne korake.

'Konkretno, u Splitu imamo pet velikih projekata koji imaju preklapanje ingerencija grada, županije, Vlade, dakle šuma propisa i zakona. Projekt jugozapadnog dijela Lore težak je u investicijskom ciklusu sljedećih 10 godina milijardu eura. Takvih projekata u Splitu je pet. Dakle, kad gledate grad po grad, Hrvatska, a pogotovo Split je Dubai prije otkrića nafte -  samo netko treba zabušiti i početi koristiti tu naftu i svi bismo fino i krasno živjeli od rezultata svog rada. U Hrvatskoj postoje projekti, samo je na Vladi da ove lijepe riječi upakira u konkretan projekt, a to je da natjera administraciju da radi svoj posao i da šumu propisa svede na nekoliko osnovnih propisa koje treba zadovoljiti kako bi se te investicije mogle implementirati u prostor i stvarni život', kazao je Marušić

U tom uklanjanju šume propisa, barem ako se pita Miloševića, Vladi bi mogla pomoći i HDZ-ova ostavština. 'Pozvao bih Vladu da vrati na stol akcijski plan za uklanjanje prepreka ulagačima. Naime, tada je HDZ-ova vlada priznala da ima problema i rekla - idemo se sustavno baviti uklanjanjem prepreka', poručio je Milošević, dodavši da ipak prvi korak Vlade treba biti zaustavljanje nezaposlenosti i otvaranje radnih mjesta.

OPORBA SLOŽNA: JOSIPOVIĆ MORA SAZVATI SJEDNICU VLADE

Sudeći prema svakodnevnom povećanju broja nezaposlenih na Zavodu za zapošljavanje, Vlada još uvijek nije otkrila način na koji zaustaviti sve veću crnu brojku. Kada se tome pridoda podatak da većina građana plaćom ne može pokriti životne troškove, ali i da sve više tvrtki završava u blokadi, postaje očito da se nešto hitno mora poduzeti. Stoga se zbog alarmantnog stanja i pojavila ideja da predsjednik Josipović iskoristi svoju ustavnu ovlast i sazove sjednicu Vlade, što je u razgovoru za Jutarnji list predložio i ekonomski analitičar Željko Lovrinčević

'Predsjednik Republike trebao bi sazvati izvanrednu sjednicu Vlade na temu teške socijalne situacije, na kojoj bi se ocijenilo što se zapravo događa i što se može učiniti da se stanje poboljša', kazao je Lovrinčević.

Podrška je stigla i od oporbe. 'To je trebalo već ranije napraviti. Stanje je toliko dramatično da ako već premijer nije reagirao, onda mora predsjednik Josipović', zaključio je Lesar.