POLICIJA PRIJETI SUZAVCEM

Oporba se pokušava okupiti u Teheranu

20.02.2011 u 19:59

Bionic
Reading

Specijalne snage za suzbijanje nereda i islamistička milicija rasporedili su se u nedjelju širom Teherana kako bi spriječili okupljanje oporbe koja to pokušava učiniti na nekoliko mjesta u gradu, doznaje se s oporbenih internetskih stranica i od očevica

Pristaše oporbe uspjeli su se u nekoliko skupina okupiti na više trgova i avenija u središtu Teherana, a interventne policijske snage upotrijebile su suzavac.

Stranim dopisnicima je zabranjeno izvještavanje s lica mjesta. Ta je naredba na snazi od lipnja 2009. kada su izbile žestoke protuvladine demonstracije, prouzročene izbornim rezultatom i ponovnim izborom Mahmuda Ahmadinedžada za predsjednika države.

Tisuće pripadnika iranskih snaga sigurnosti raspoređene su u nedjelju na ulicama Teherana i drugih iranskih gradova kako bi spriječili oporbene prosvjede, objavljeno je na oporbenim internetskim stranicama.

Na stranicama oporbenih čelnika Mirhoseina Musavija i Mehdija Karubija objavljeni su pozivi na prosvjede diljem zemlje kako bi se odala počast dvojici prosvjednika poginulih prošli tjedan i iskazala 'odlučna potpora proreformskom pokretu i njegovim čelnicima'.

Musavijeva stranica izvijestila je o okupljanjima pristaša oporbe u raznim dijelovima Teherana.

Oporbena izvješća o tome da je jedna osoba poginula u sukobima u središnjem Teheranu opovrgnuo je jedan visoki vladin dužnosnik, prenijela je poluslužbena agencija Fars.

Službena IRNA javila je da je zapovjednik iranske policije potvrdio da su snage sigurnosti raspoređene u velikom broju na ulicama Teherana, ali je opovrgnuo da je došlo do većih incidenata.

Kći bivšeg predsjednika Akbara Hašemija Rafsandžanija nakratko je bila pritvorena zbog 'izvikivanja provokativnih slogana' na jednom skupu, prenijela je IRNA. Po Farsu, puštena je pošto je kazala da je 'bila u kupovini'.

Strahujući od ponavljanja masovnih protuvladinih prosvjeda nakon predsjedničkih izbora 2009., iranske vlasti upozorile su u subotu da će nezakoniti oporbeni prosvjedi biti spriječeni silom.

U prosvjedima u ponedjeljak poginulo je dvoje ljudi, a deseci su ozlijeđeni.