VATRENO U SABORU

Oporba: Danas smo svjedočili porazu demokracije i uništavanju parlamenta

24.10.2023 u 16:14

Bionic
Reading

Predstavnici oporbenih stranaka nakon što su u utorak opstruirali govor premijera Plenkovića bučnim lupanjem po stolu poručili su da je uskraćivanje prava zastupniku na stanku poraz demokracije i uništavanje parlamenta, ali i da je pokazalo kakav je doista Andrej Plenković.

Nakon kaotične situacija u Saboru zato što predsjedavajući Željko Reiner nije dao riječ Marijanu Pavličeku (Hrvatski suverenisti) koji je tražio stanku nego premijeru Andreju Plenkoviću da iznese svoje godišnje Izvješće, Pavliček je ustvrdio da je 'ovo poraz demokracije u Hrvatskoj'.

Ne znam jesu li to te europske vrijednosti na koje se često poziva Andrej Plenković, ali sigurno u toj zapadnoj Europi ne događa, izjavio je novinarima nakon premijerova Izvješća. „Pitam se što je sljedeće. Hoćemo po kratkom sudu biti svi neistomišljenici osuđeni i završiti u pritvoru ili kako dalje? Ovo samo pokazuje koliko je hrvatska demokracija nisko pala u doba vladavine Andreja Plenkovića”, poručio je Pavliček.

Grbin:  Reakcija na 'mogu što hoću'

Peđa Grbin (SDP) ustvrdio je da je ono što se danas dogodilo samo reakcija na 'mogu što hoću' i na bahatost koja izlazi iz okvira s kojom se bilo tko od nas bilo kada susreo. „To je prešlo svaku granicu. Dakle, frajeru moraš čekati svoj red. Ako ne čekaš svoj red, dogodit će ti se ovo što se danas dogodilo. Ovakvo ponašanje Plenkovića i HDZ-a, koje su nam danas priuštili u sabornici, ne zaslužuje apsolutno ništa drugo nego buku, galamu i jedan metaforički srednji prst koji smo mu pokazali”, poručio je Grbin. Ovo se dogodilo, istaknuo je, jer se Plenkoviću naprosto više nije dalo čekati da se ispuni saborska procedura i da jadničak mora pričekati da netko drugi govori prije njega.

„Iako nam ove metode nisu drage, dobro je da se ovo danas dogodilo, jer je na vidjelo izašlo kakav je doista Andrej Plenković”, smatra Marija Selak Raspudić (Most). Svatko normalan, istaknula je, u bi toj situaciji stao. I on je mogao reći, potpredsjedniče Sabora pa dozvolite opozicijskom zastupniku da ima svoju stanku i idemo svi pričekati što se događa da se situacija smiri, ali ne, kazala je, dodavši da je premijer odlučio ignorirati problem, ignorirati naše upozorenja i išao je do kraja kao da se ništa ne događa. „Osoba koja je to u stanju, njoj ne treba pljeskati, nje se treba bojati. Još jučer smo govorili mi iz Mosta da ćemo vratiti Hrvatsku. Ali nakon ovoga danas, ovoga što je točka preokreta, mi ovdje smireno i sigurno kažemo da vraćamo Hrvatsku”, poručila je Selak Raspudić.

Sandra Benčić (Možemo!) naglasila je da je opozicija opstruirala govor premijera zato što je na zaista potpuno neobičan i nov način, nasilno oduzeo riječ zastupniku. Od Odbora za Ustav tražit ćemo da pregleda snimku i da utvrdi je li došlo do kršenja Poslovnika, iako već znamo kakav će biti zaključak jer HDZ ima većinu u Odboru, najavila je. Dodala je i da će ovo kršenje Poslovnika ponovno prijaviti Ustavnom sudu, jer je riječ o opetovanoj praksi oduzimanja mogućnosti govora zastupnicima od strane vladajućih i premijera. „Kako je zarobljavao sve neovisne institucije svih ovih godina, on tako sada namjerava i potpuno uništiti parlament i ulogu parlamenta. Parlament nije podređen njemu, parlament ne odgovara njemu, nego on odgovara parlamentu”, poručila je Benčić.

Marijana Puljak (Centar) ocijenila je da je pljeskanje HDZ-ovaca Plenkoviću slika Hrvatske kakvu je HDZ vidi, kao poligon u kojem će se klicati i klanjati velikom vođi, bez obzira što on govorio, koje mjere implementirao i kako vodi državu. Andreju Plenkoviću HDZ je jednako Hrvatska, a svakim danom, svakom sjednicom, novim tjednom i sjednicom parlamenta pokazuje se istinito ono - ili HDZ ili Hrvatska, kazala je.

Socijaldemokrati se nisu pridružili oporbenoj akciji

Socijaldemokrati se nisu pridružili oporbenoj akciji lupanja po stolu dok je premijer govorio, a čelnica Kluba Ivana Posavec Krivec ocijenila je da ono čemu smo danas svjedočili u Hrvatskom saboru nije razina koju zaslužuje hrvatski parlament, nije razina ni parlamentarizma ni demokracije. Danas je grubo prekršen Poslovnik jer je sjednicu vodio predsjednik Kluba HDZ-a, a ne potpredsjednik Hrvatskog sabora, i to je činio u maniri pravog stranačkog čovjeka, i na kraju se nakloni svom predsjedniku, digao i čestitao mu, napomenula je. „Ovo što smo danas doživjeli jednostavno je sramota, ne bi se trebalo događati ni s jedne ni s druge strane i naša poruka na neki način je da se na silu ne može ništa, na silu se ne mogu ni dobiti izbori.”, istaknula je.

Na primjedbu da nisu sudjelovali u oporbenoj akciji, kazala je da je činjenica je da su bili u sabornici, na svom radnom mjestu. U nekoliko navrata smo od predsjedavajućeg tražili da reagira i tražili smo sve institucionalne metode da reagiramo na ono što se u parlamentu događa sukladno Poslovniku, pojasnila je. „Predsjednik Kluba HDZ-a na to se oglušio, nije nam omogućio da iskoristimo svoje poslovničke mogućnosti i mi smo unatoč tome ostali u sabornici, ali jednako tako nismo ni išli ispod razine ispod koje inače ne idemo, nismo kršili red i mir u sabornici, nego smo pokušali saslušati kako bismo mogli argumentima odgovoriti na izvješće premijera. Ne mislim da je oporba pogrešno postupila, to je legitimno pravo oporbe, ali to nije naš stil”, istaknula je.