show u sabornici

Pljušte optužbe: Tko je kriv za kaos u Saboru

24.10.2023 u 15:09

Bionic
Reading

Saborska pozicija i opozicija u utorak je izmijenila seriju optužbi o tome tko je kriv za današnji razvoj događaja kada je oporba jednosatni premijerov govor o 'stanju države i nacije' popratila snažnim lupanjem po klupama.

Oporba prostom upire u HDZ i predsjedavajućeg Željka Reinera, prozivajući ga da je oporbenu reakciju izazvao time što nakon jedne od stanki nije dao riječ Marijanu Pavličeku (HS), nego premijeru.

Vodili ste sjednicu kao šef HDZ-ova kluba, ne potpredsjednik Sabora, prozvalo ga je više oporbenih zastupnika, među njima i Domagoj Hajduković (Socijaldemokrati).

Svašta smo se nagledali, ali to da premijer dođe za govornicu i oduzme redoslijed zastupniku, to još nismo vidjeli, to sve govori o stanju uma HDZ-a i o panici u kojoj jeste, rekla je HDZ-ovcima Sandra Benčić.

Ono što radi opozicija, je jedino što može u ovom trenutku, a nama se ne da govorimo, to je kraj demokracije, izjavio je Krešo Beljak.

Reiner njihove optužbe rezolutno odbacuje.

Ne dati nekome da govori, bilo iz oporbe ili iz vlasti, je nedemokratično, a dio oporbe nije dozvolio premijeru da govori, iako je izvješće morao podnijeti, uzvratio im je.

Zastupnici lupanjem ometaju govor premijera Andreja Plenkovića Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/Pixsell

Reiner: Uistinu nam fali samo fizički obračun

Koliko je atmosfera u sabornici danas bila usijana, govori i Reinerova konstatacija „uistinu nam fali samo fizički obračun“. Izgovorio ju je u trenutku dok je Nikola Grmoja (Most) stajao ispred klupa u kojima sjede HDZ-ovi Josip Đakić, Maja Grba Bujević i Žarko Tušek. Očito je bilo da su o nečemu govorili, no ostalo je nejasno o čemu .

„Što vam je, što vam pada na pamet, ponašajte se pristojno“, rekao je Reiner Grmoji te ustvrdio kako smo bili „blizu fizičkog obračuna“.

Ovo je pokazatelj do kud može ići demokracija, gotovo do dna, konstatirao je potpredsjednik Sabora.

  • +7
Oporba ometa Plenkovića u Saboru Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Najbliže fizičkom obračunu smo bili kad je premijer Plenković krenuo prema Grmoji, uzvratila mu je Anka Mrak Taritaš (Glas).

Kako je sjednica odmicala, zastupnici većine imali su potrebu naglasiti kako oporba nije bila jedinstvena u današnjem lupanju.

Dok je oporba lupala po klupama za vrijeme govora Andreja Plenkovića na sjednici Hrvatskog sabora, članovi HDZ-a su pljeskali. Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadić / CROPIX

To nisu radili Bauk, Lalovac, većina Socijaldemokrata, pobrojao je Dario Hrebak (HSLS) koji je današnju akciju nazvao "jednom od najtužnijih scena" u povijesti Sabora, te ponovio da je javnost svjedočila jednom fizičkom incidentu. 

Majda Burić (HDZ) bila je još oštrija prema oporbi. Ovaj lončarski dio oporbe pokazuje koliko su primitivni, necivilizirani i politički iskompleksirani, ovo što smo vidjeli je dno dna hrvatske oporbe, zaključila je zastupnica.