zapadna obala

Operacija u Dženinu bliži se kraju, Izraelci ubili deset Palestinaca

04.07.2023 u 11:31

Bionic
Reading

Izrael je blizu dovršetka operacije u Dženinu, rekao je savjetnik za nacionalnu sigurnost premijera Benjamina Netanyahua u utorak nakon što je u najžešćim borbama u žarištu Zapadne obale u više od dva desetljeća ubijeno deset Palestinaca, a tisuće su prisiljene pobjeći

Zbog racije pokrenute u ponedjeljak ujutro, u kojoj su sudjelovale stotine komandosa uz zračne napade, palestinska uprava koju podržava međunarodna zajednica rekla je da obustavlja kontakte s Izraelom. Racija je izazvala zabrinutost SAD-a i UN-a za humanitarno stanje.

Nazivajući operaciju u izbjegličkom kampu nalik stambenim zgradama u Dženinu "Dom i vrt", Izrael kaže da je cilj iskorijeniti palestinske frakcije koje podržava Iran, a stoje iza porasta oružanih i bombaških napada, kao i preliminarnih napora da se naprave rakete.

Palestinac ranjen tijekom sukoba od kuće do kuće umro je tijekom noći, a drugo tijelo pronađeno je ujutro, čime se broj mrtvih popeo na 10, s oko 100 ranjenih, od kojih 20 kritično, priopćilo je palestinsko ministarstvo zdravstva. Frakcija Islamskog džihada tvrdi da su četvorica mrtvih njezini borci, a Hamas, još jedna islamistička frakcija, da je peta žrtva njihov borac. Još se ne zna jesu li ostala petorica poginulih - mladići u dobi od 17 do 23 godine - bili borci ili civili.

Operacija je "blizu postizanja postavljenih ciljeva", rekao je izraelski savjetnik za nacionalnu sigurnost Tzachi Hanebi za radio Kan nakon relativnog zatišja u sukobima tijekom noći.

  • +3
Prosvjedi u Izraelu Izvor: Profimedia / Autor: JACK GUEZ / AFP / Profimedia

Izraelska vojska rekla je kako ima potvrdu da su njezine snage ubile devet Palestinaca. Svi su bili borci, navodi se, dodajući da je 120 osumnjičenih napadača privedeno radi ispitivanja.

Vojnici će biti raspoređeni na određena područja u kampu kako bi izvršili daljnje pretrage u utorak, rekao je glavni vojni glasnogovornik kontraadmiral Daniel Hagari. "Ako bude sukoba s teroristima - borit ćemo se i protiv njih", tvitao je.

Očekuje se da će se uredi i tvrtke širom okupirane Zapadne obale zatvoriti u utorak kao odgovor na pozive na opći štrajk u znak prosvjeda protiv operacije koju su palestinske vlasti predsjednika Mahmuda Abasa opisale kao "ratni zločin".

Palestinski Crveni polumjesec priopćio je da je evakuirano 500 obitelji, odnosno oko 3000 ljudi, iz kampa u kojem oko 14.000 ljudi živi na manje od pola četvornog kilometra i koji je bio jedno od žarišta vala nasilja na Zapadnoj obali više od godinu dana.

Humanitarne skupine pozvale su Izrael da zajamči humanitarni pristup. Sjedinjene Države priopćile su u ponedjeljak da poštuju pravo Izraela da se brani, ali su rekle da treba izbjegavati civilne žrtve. Ujedinjeni narodi rekli su da sve vojne operacije trebaju poštivati ​​međunarodno pravo.

Stotine boraca iz Islamskog džihada, Hamasa i Fataha žive u kampu u kojem je postavljeno mnogo prepreka i promatračnica za suzbijanje redovitih vojnih napada.

"Brutalna (izraelska) agresija neće slomiti volju hrabrog Dženina", stoji u priopćenju Islamskog džihada, dodajući da su borci detonirali nekoliko bombi u blizini vojnika. Na pitanje o gubicima, vojska je rekla da je jedan vojnik lakše ranjen granatom.

U ponedjeljak su izraelski buldožeri prekopali ulice u kampu kako bi uništili improvizirane eksplozivne naprave, prekinuvši opskrbu vodom i strujom, premda su izraelski dužnosnici rekli da će raditi na njihovoj ponovnoj uspostavi.

Vojska je u utorak priopćila da je granična policija pronašla podzemno okno koje se koristilo za skladištenje eksploziva u izbjegličkom kampu i da je demontirala dvije promatračnice.