DOGOVOR HVIDRE I SINDIKATA

Općem štrajku pridružit će se i branitelji!

14.01.2014 u 16:25

Bionic
Reading

Udruge koje okupljaju hrvatske branitelje i ratne vojne invalide podržat će sindikate u njihovoj borbi za ugrožena socijalna prava hrvatskih radnika, te će svoje članstvo pozvati da se pridruži općem štrajku, ako će ga sindikati organizirati, dogovoreno je na sastanku 14 udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Nezavisnih hrvatskih sindikata i Udruge radničkih sindikata Hrvatske.

Iz HVIDR-e je danas priopćeno da je na sastanku zaključeno kako će braniteljska i stradalnička populacija pružiti potporu sindikatima u borbi protiv novog Zakona o radu i Zakona o povremenim poslovima, kao i 'netransparentne rasprodaje državne imovine' i monetizacije Hrvatskih autocesta.

Na sastanku je jednoglasno zaključeno da 'na tragu međusobnog razumijevanja i solidarnosti radi ugrožene egzistencije hrvatskih branitelja i hrvatskih radnika, braniteljske udruge i sindikati će ubuduće svim raspoloživim demokratskim sredstvima raditi na poduzimanju zajedničkih aktivnosti u cilju obrane osnovnih egzistencijalnih prava njihovih obitelji, kao i prava na normalan život i rad'.

Sastanku u središnjici HVIDR-e nazočili su, uz predstavnike 14 udruga iz Domovinskog rata, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever i predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Damir Jakuš

Jakuš je Hini izjavio kako je dogovoreno da će braniteljske udruge, odluči li se sindikalno članstvo na izjašnjavanju koje je u tijeku za generalni štrajk, pozvati svoje članove da se odazovu štrajku.

Sever je podsjetio da sindikati već duže vrijeme surađuju s braniteljskim udrugama, jer većina braniteljske populacije je zaposlena, pa ih muče isti problemi kao i ostale radnike.

I predsjednik HVIDR-e Josip Đakić rekao je Hini da će udruge svakog od 360.000 zaposlenih branitelja pozvati da se pridruže mogućem općem štrajku.

Toj su se inicijativi u međuvremenu pridružile još neke udruge proistekle iz Domovinskog rata, pa sindikate sada podupire 20-tak udruga, dodao je Đakić.