AFERA REEBOK

Omišanka mora platiti 5,72 milijuna dolara kazne

Bionic
Reading

Američka federalna sutkinja Kimba Wood potvrdila je kaznu od 5,72 milijuna dolara omiškoj umirovljenoj krojačici Sonji Antičević, zbog njezine umiješanosti u burzovnu prijevaru poznatu pod nazivom 'Afera Reebok'

Konačna odluka njujorške sutkinje došla je unatoč pismu Ante Madunića, odvjetnika Sonje Antičević, u kojem on ustrajava na nedužnosti svoje klijentice. No, kako je obrazložila sutkinja, pismo je došlo prekasno, a osim toga je pisano još u kolovozu, a poslano tek dva tjedna nakon studenačke presude, piše Slobodna Dalmacija

Zanimljivo je da se sada govori kako je Sonja Antičević "konačno navodno locirana", premda američke vlasti još od izbijanja afere u kolovozu 2005. znaju gdje ona živi, pa su je u nekoliko navrata pokušali i kontaktirati, no ona je odbijala sve pokušaje da se pojavi pred američkim sudom.

Njezin odvjetnik to je i do sada tumačio kao logičan rezultat činjenice da pozivi nikad nisu poslani putovima uobičajenim u međunarodnom sudovanju - posredstvom ministarstava vanjskih poslova i pravosuđa, nego su na omišku adresu navodne burzovne prevarantice jednostavno slali preporučena pisma s pozivima i sudskim spisima.

Na jednak način obavijestili su je i o rokovima za angažiranje novoga odvjetnika, nakon što je jedan njujorški advokat - postavljen po službenoj dužnosti - odustao od slučaja.

Još od izbijanja afere Sonja Antičević je u rijetkim izjavama medijima stalno tvrdila da ne zna ništa o trgovanju dionicama, i da je u njezino ime brokerske račune otvarao njezin nećak David Pajcin, koji je nakon izlaska iz zatvora na uvjetnu slobodu nestao iz SAD-a, dok njegov ortak Eugene Plotkin još izdržava zatvorsku kaznu.