POTOP U SPLITU

Olujno nevrijeme poharalo Dalmaciju

23.07.2011 u 15:17

Bionic
Reading

Šire područje Splita i sam grad oko podneva je pogodilo jako nevrijeme praćeno tučom zbog čega je promet gradskim cestama, ali i onima izvan grada, bilo nakratko prekinut

Grad je nekoliko minuta nakon podneva prvo zahvatila jaka grmljavina, a zatim i tuča koja je bila veličine teniske loptice. Tuča je padala u dva navrata, prvo desetak minuta, a onda kasnije još jednom pet minuta.

Jaka tuča i kiša u kratkom su vremenu napravile veliki potop, pa osobni automobili u nekim dijelovima grada nisu mogli voziti.

Kako se doznaje od splitskih vatrogasaca, imali su ruke pune posla jer su nakon prestanka tuče i jake kiše krenuli u ispumpavanje vode iz podrumskih i prizemnih stanova, te poslovnih prostora. Problema su imali i s gradskim šahtovima kroz koje od smeća koje se redovito ne čisti kišnica nije mogla prolaziti.

U splitskoj meteorološkoj postaji kažu da je u samo sat vremena, koliko je trajalo nevrijeme, palo više od 60 litara kiše, a toliko inače padne u tri mjeseca. Još se ne zna ima li i kolika je materijalna šteta počinjena nevremenom, a Splićani se nadaju da će loše vrijeme prestati barem do večeri kada se igra prijateljska utakmica s Barcelonom povodom 100. godišnjice Hajduka.

Prijepodne olujno nevrijeme zahvatilo je šibensko područje. Na području Šibenika poplavljeno je više objekata, izvijestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS).

Povremeno je bilo prekida u ospkrbi električnom energijom te u telekomunikacijskom prometu.

NEVRIJEME NASUKALO BROD

Zbog jakog nevremena pračenog tučom u splitskom Brodovranjicu pukli su krmeni vezovi broda Andrea liberijske zastave i broda Monet, pod zastavom Sv. Vincenta, koji je nasjeo na dno, a prilikom njegovog zanošenja došlo je do oštećenja na brodici koja je bila na svom stalnom vezu, izvijestilo je Ministarsvo mora, prometa i infrastrukture.

Oba broda su pod sudskom zabranom Trgovačkog suda u Splitu.

U ministarstvu kažu da će odgovorna osoba osigurat vraćanje brodova na vez uz pomoć tegljača, a splitska Lučka kapetanija provest će istragu.

Nevrijeme u Splitu