zima pokazala zube

Oluja kakvu ne pamte ni najstariji stanovnici: Na Havajima pao prvi snijeg

12.02.2019 u 15:27

Bionic
Reading

Izuzetno snažna zimska oluja prešla je preko Havaja i pogodila ovo pacifičko otočje razornim vjetrovima, velikim valovima, obalnim poplavama pa čak i snijegom koji je padao na najneobičnijim mjestima.

Oluja koju je ured Nacionalne meteorološke službe u Honoluluu opisao kao 'povijesnu' zahvatila je Havaje još u petak. Tada su lokalni mediji izvjestili o stradavanju 66-godišnjeg surfera iz Kalifornije koji je izgubio život u velikim valovima koji su zapljusnuli sjeverozapadne obale Mauija.

Prognostičari kažu da je riječ o događaju bez presedana. Stanovnici se slažu jer ni najstariji među njima ne pamte kombinaciju tako velikih valova s tako snažnim udarima vjetra. Najjači udar zabilježen je na najvišem vrhu Havaja, ugaslom vulkanu Mauna Kei, gdje je u nedjelju popodne izmjeren nalet vjetra od 307 km na sat.

Prilazi vrhu planine zatvoreni su do daljnjeg zbog predviđenog nastavka lošeg vremena.

Na Havajima je tijekom vikenda pao i snijeg. Snježni pokrivač prekrio je Haleakalu, vulkan u istočnom Mauiju, a oluja je snježne pahulje nanijela i na područje parka prirode Polipoli. Nitko ne pamti da je snijeg ikad ranije pao na tom području.

Snježne oborine pratilo je i veliko grmljavinsko nevrijeme koje je podiglo valove veće od 12 metara.

'More izgleda kao voda u perilici rublja', opisali su stanje lokalni meteorolozi.

Zbog jakih vjetrova tijekom vikenda tisuće ljudi ostalo je bez struje.

Vrijeme nad Havajima polako se smiruje, no ponegdje se i dalje očekuju snažni udari vjetra, naročito u planinama.