EMOTIVNA REAKCIJA

Nervozan intervju za New York Times: Njemački kancelar Scholz pobjesnio na pitanje o tenkovima za Ukrajinu

26.09.2022 u 09:57

Bionic
Reading

Tijekom boravka na zasjedanju Opće skupštine UN-a, njemački kancelar Olaf Scholz dao je intervju za New York Times u atmosferi koju novinarka Katrin Bennhold opisuje kao izrazito napetu. Scholz, koji je u medijima poznat po podrugljivom nadimku 'Rob-o-Scholz', reagirao je burno na nekoliko pitanja, uglavnom povezanih s upornim odbijanjem Njemačke da Ukrajini isporuči ruske tenkove

Njemačka je do danas poslala više od 700 milijuna eura vojne potpore Ukrajini, uključujući teško naoružanje kao što je višecjevni raketni bacač MARS. Međutim, Njemačka još nije ispunila jedan od važnih zahtjeva Ukrajine: borbene tenkove Leopard. Kijev već mjesecima želi njihovu isporuku.

Olaf Scholz je stoga prilikom posjete redakciji New York Timesa morao odgovoriti na pitanje zašto nijedan tenk Leopard do sada nije isporučen Ukrajini. "Čega se Berlin boji, a Kijev se ne boji?", citirao je list tvit ukrajinskog ministra vanjskih poslova Kulebe.

Scholz je, tvrdi novinarka, bio vidno iznerviran pitanjem. 'Vodstvo ne znači raditi ono što ljudi od vas traže. Vodstvo znači donositi ispravne odluke i biti vrlo jak. I to je ono što ja radim i jesam', rekao je Scholz.

  • +7
Olaf Scholz na poligonu tenkova u Njemačkoj Izvor: EPA / Autor: Morris MacMatzen / POOL

Pojasnio je kako isporuku oružja dogovaraju sa saveznicima, no na pitanje zašto Njemačka još uvijek ne izdvaja dva posto svog bruto domaćeg proizvoda za vojsku, kancelar više nije mogao izdržati. 'Da budem potpuno iskren, to nije ozbiljno pitanje. Mi podržavamo Ukrajinu na način da ne dođe do rata između Rusije i NATO-a, jer bi to bila katastrofa', komentirao je Scholz.

Novinarka New York Timesa Katrin Bennhold bila je vidno iznenađena tonom i emotivnim nastupom kancelara, te je prokomentirala: 'Za kancelara čije je robotsko ponašanje davno zaradilo nadimak 'Scholz-o-mat', bilo je trenutaka tijekom ponekad napetog intervjua kada je gospodin Scholz reagirao iznenađujuće emotivno na pitanja koja su ga isprovocirala'.