''Oprostite što smetam, ne mogu disati''

[FOTO/VIDEO] Prosvjed zbog smrti novinara Matijanića: Poručujemo AP da je ovo tema koju nikada nećemo zaboraviti

05.02.2023 u 12:52

Bionic
Reading

Prosvjed Hrvatskog novinarskog društva (HND) ''Oprostite što smetam, ne mogu disati'', organiziran šest mjeseci od smrti novinara Vladimira Matijanića, počeo je u nedjelju ispred Novinarskog doma s ponovljenim zahtjevima za smjenom ministra zdravstva Vilija Beroša.

'Krenut ćemo na Markov trg da kažemo Viliju Berošu i AP (premijeru Andreju Plenkoviću) što mislimo o tome kako i na koji način bešćutno zataškavaju cijeli ovaj slučaj'', kazao je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko na početku prosvjeda na kojem se do 13 sati okupilo više stotina novinara i građana.

Zovko je istaknuo i kako prosvjed nije usmjeren protiv zdravstvenih djelatnika te je zahvalio svima koji su se odazvali na, kako je istaknuto, prosvjednu šetnju.

Okupljanje novinara i građana ispred Novinarskog doma počelo je oko 12 sati, a nakon toga nešto prije 13 sati je počela prosvjedna šetnja od Novinarskog doma prma Trgu Republike Hrvatske, Frankopanskoj do Ilice, Ilicom do Trga bana Josipa Jelačića, te Zakmardijevim stubama do Gornjega grada na Markov trg.

Na Markovu trgu će govoriti Andrea Topić, novinarka i Matijanićeva životna partnerica, potpredsjednica Ogranka HND-a Splitsko-dalmatinske županije Gabrijela Radanović, novinar Indexa Ilko Ćimić, potpredsjednik HND-a Branko Mijić i predsjednik HND-a Hrvoje Zovko.

  • +11
Prosvjed zbog smrti Vladimir Matijanića Izvor: Cropix / Autor: CROPIX

Prosvjednici nose transparente, a među njima je i onaj: ''Mijenjamo Vladu za Matijanića''.

'Naš kolega Vlado Matijanić cijeli život je radio kako bi ukazao na nepravilnosti i borio se za Hrvatsku koja je pravedna i poštena, Hrvatska jednakih. Do kraja, do zadnjeg daha on je bio jednak kao i drugi, nije tražio povlastice kao neki iz nekih političkih stranaka. Ovi ljudi su došli jer žele Hrvatsku jednakih, Hrvatsku koja je poštena i pravedna. Zato mi je drago vidjeti da je ovako velik broj kolega, ali i običnih građana došao podržati prosvjed, rekla je Maja Sever za HRT.

Predsjednik HND-a, Hrvoje Zovko, pozvao je prosvjednike da salvom zvižduka pozdrave ministra Beroša i premijera AP-a. 'Šest mjeseci nas uvjeravaju, lažu, manipuliraju da je sve bilo u redu. Ovo je djelovalo kao povjerenstvo za saniranje štete', rekao je Zovko.

Prosvjed HND-a Izvor: Cropix / Autor: Cropix

Kazao je da je ovo je prosvjed i za sve one koji su doživjeli tragediju poput Vladine.

'Da stvari ne funkcioniraju govore stotine mejlova i poziva koje su HND-u uputili građani iz cijele Hrvatske, a u kojima su opisivali dramatične okolnosti u kojima su izgubili najmilije. Želimo bolji zdravstveni sustav, sustav u kojem pacijenti poput Matijanića neće biti žrtve. Ovo nije prosvjed protiv zdravstvenih radnika i radnica čiji rad poštujemo. Svi oni su žrtve sustava koji ne funkcionira. Podržavamo borbu brojnih zdravstvenih udruga koje traže bolje uvjete rada”, dodao je predsjednik HND-a, javlja N1.

“Poručujemo premijeru, AP ovo je tema, ovo je tema koju nikada nećemo zaboraviti”, napomenuo je Zovko.

Životna partnerica Matijanića, Andrea Topić, je pročitala je nekoliko Matijanićevih statusa na Facebooku u kojima je kao živo i humoristično te oštro i precizno opisivao pojedine životne situacije vezane i uz stanje u zdravstvu, a posebno bolnicama. ''Vlado je posthumno objavio svoj najvažniji tekst, to su snimke koje smo čuli. Vlado je i posthumno doktorirao', kazala je Topić

Traži se ostavka Beroša

Uoči prosvjeda, u subotu je bila održana i konferencija za novinare gdje je bilo istaknuto i da je HND šest mjeseci upozoravao da u slučaju smrti novinara Indexa Vladimira Matijanića nije pokrenut službeni postupak, nitko nije smijenjen, niti je itko odgovarao.

''Vili Beroš mora otići, tu nema nikakve dvojbe i nikakve rasprave. Mi već šest mjeseci svjedočimo jednom bešćutnom zataškavanju u slučaju Matijanić. Vili Beroš i sustav koji on predstavlja učinio je sve da se istina nikada ne sazna'', rekao je Zovko.

Ocijenio je i da su rezultati povjerenstva Ministarstva zdravstva da u pružanju medicinske skrbi Matijaniću nije bilo značajnih stručnih propusta jedna od ''najogavnijih stvari koja se dogodila u povijesti ovog društva'' jer je krivcem proglašen Matijanić.

Podsjetio je i da je peticiju da novo, nezavisno povjerenstvo provede izvide i utvrdi postoje li propusti u liječenju novinara Matijanića potpisalo gotovo 5000 građana, ocijenivši i kako su se 'gadno prevarili' svi oni koji su mislili da će se od toga odustati.

Naglasio je kako, i planirani prosvjed nikako nije usmjeren protiv zdravstvenih djelatnika, ali je i upozorio da je, uoči samog početka konferencije za novinare, dobio informaciju da je liječnicima, medicinskim sestrama i tehničarima koji su htjeli doći na prosvjed poslana inspekcija. Ministar Beroš to je kasnije opovrgnuo.

Novinar Vladimir Matijanić umro je u Splitu 6. kolovoza prošle godine od posljedica bolesti vezanih uz teške posljedice COVID-19. Nakon brojnih prigovora za nesavjesno liječenje i moguće uskraćivanje odgovarajuće medicinske pomoći. zaključak stručnog povjerenstva Ministarstva zdravstva bio je da u pružanju medicinske skrbi novinaru Matijaniću nije bilo značajnih stručnih propusta.