Lov na Tihog ubojicu

Oko 45 posto građana Hrvatske ima problem s krvnim tlakom, mnogi to ni ne znaju

20.03.2023 u 14:20

Bionic
Reading

Hrvatska liga za hipertenziju održala je javnozdravstvenu akciju "Lov na Tihog ubojicu" čiji je cilj osvijestiti građane o važnosti mjerenja i kontrole krvnog tlaka, kao i mogućnostima njegove prevencije, izvijestila je liga u ponedjeljak

Povišen krvni tlak poznat je i kao "svjetski ubojica broj jedan" jer je glavni nezavisni čimbenik rizika za kardiovaskularni pobol i smrtnost.

Iako je broj oboljelih od hipertenzije u Hrvatskoj visok, mnogi građani ne znaju da boluju s obzirom na to da ona nema simptome.

Prije 15 godina broj oboljelih iznosio je 37 posto, a danas iznosi oko 45 posto.

Brojke pokazuju da tako svaki drugi odrasli stanovnik ima vrijednosti krvnoga tlaka veće od 140/90 mmHg.

  • +9
Split: Lov na Tihog ubojicu - javnozdravstveni projekt Hrvatske lige za hipertenziju Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic

Hrvatska liga za hipertenziju održala je javnozdravstvenu akciju u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Rijeci kako bi podigli svijest o visokom krvnom tlaku.

Na akciji je pregledano 530 građana te im je izmjerena vrijednost krvnog tlaka.

Cilj akcije je povećanje svijesti o potrebi kontrole te su u akciji u obzir uzeti i drugi čimbenici koji pridonose riziku - kao što je tjelesna masa, opseg struka, šećer i kolesterol u krvi, što su posjetitelji lokacija također mogli izmjeriti.

Posebnim kalkulatorom je izračunat ukupni kardiovaskularni rizik.

Ističu i da veliki broj mladih, od 25-35 godina, ima dijagnozu šećerne bolesti ili arterijske hipertenzije.

"Lov na Tihog ubojicu je u prvom redu lov na hipertenziju, ali to uključuje i borbu protiv pretilosti, prekomjernog unosa kuhinjske soli, nedovoljno tjelesne aktivnosti, pušenja, nepravilnog mjerenja krvnoga tlaka i loše ustrajnosti uzimanja lijekova", izjavio je predsjednik Hrvatske lige za hipertenziju Bojan Jelaković.

Prema najnovijim podacima zabilježen je porast osoba koje imaju problema s povišenim krvnim tlakom, a hipertenzija zahvaća sve više djece i mladih.

Na hipertenziju veliki utjecaj ima i moderan način života, prehrana te nedostatak tjelesne aktivnosti.

"Projektom "Lov na tihog ubojicu" želimo kontinuirano podizati svijest o hipertenziji, koliko je opasna ako se na vrijeme ne otkrije, ali i kako na nju ipak možemo utjecati pozitivnim promjenama u životu", dodaje.