BANDIĆ VS. ČOVIĆ

Ogorčena borba za kontrolu Holdinga

22.12.2009 u 15:13

Bionic
Reading

Hoće li Milan Bandić u budućnosti, ako ne postane predsjednik države, biti jedini član Skupštine Zagrebačkog holdinga ili će mu društvo praviti još deset gradskih zastupnika, prema svemu sudeći, odlučivat će Ustavni sud

Odbor za statut, poslovnik i propise zagrebačke Gradske skupštine zaključio je da Milan Bandić mora poštovati odluku Ministarstva uprave, koja je konačna.

Podsjetimo, Ministarstvo uprave u petak je donijelo odluku kojom se omogućuje proširenje Skupštine Zagrebačkog holdinga, u kojoj je dosada jedini član i 'otac i majka' bio gradonačelnik Milan Bandić, pa bi mu u skladu s tim ubuduće društvo trebalo praviti još deset gradskih zastupnika, kako je prije dva mjeseca i odlučila Gradska skupština.

Međutim, kako većina hrvatskih zakona nije dorečena i ima rupa više od švicarskog sira, tako se na odluku Ministarstva uprave Bandić žalio i cijelu priču ponovno vratio danas u Gradsku skupštinu.

'Nisam očekivao da će gradonačelnik ovo napraviti jer nema prava na prigovor, ni na žalbu, ni na tužbu, a on je to ipak napravio i na taj način pokazao kako će poštivati institucije pravne države. Malo sam razočaran', kazao je predsjednik Gradske skupštine Boris Šprem (SDP), nakon čega je pročitao gore navedeni zaključak.

Novoj raspravi na zadanu temu Bandić nije prisustvovao, pa je njegovu stranu držala zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić-Vukičević

'Kao što ste vi razočarani postupkom gradonačelnika, tako je on razočaran odlukom Ministarstva uprave jer je ono uvažilo samo jedan zakon. Međutim, Ministarstvo nije zadnja instanca koja može dati mišljenje. Tu su još Sabor i Ustavni sud', zaključila je Pavičić–Vukičević.

U pravnoj trakavici s elementima političkog igrokaza Holding je doveden u situaciju da ima dvije skupštine - jednu u kojoj je Bandić jedini član i drugu kojoj je za pravo dalo Ministarstvo uprave, a koja bi zajedno s Bandićem brojala 11 članova.

U narednim danima bit će zanimljivo vidjeti tko će prije sazvati Skupštinu i kakav će se scenarij iz toga razviti. Neslužbeno se doznaje da bi, ako Bandić prvi sazove Skupštinu, mogao smijeniti predsjednika Uprave Holdinga Ivu Čovića, a ukoliko to napravi Skupština od 11 članova, moglo bi se dogoditi da ona iz Nadzornog odbora Holdinga smijeni Bandiću odane ljude, ali je pitanje bi li Trgovački sud u konačnici prihvatio takav sastav.

U svakom slučaju, ako i dođe do takvih raspleta, stvari će se morati dokazivati na sudu.