Dušanka Martinović Kaliterna

Oglasila se prozvana liječnica: Matijaniću nisam savjetovala da se ne cijepi nego da odgodi cijepljenje

25.08.2022 u 14:26

Bionic
Reading

Od smrti novinara Vladimira Matijanića prošlo je dvadeset dana, a okolnosti njegova preranog odlaska još su predmet istraga. Jedna od prozvanih je i Dušanka Martinović Kaliterna, specijalistica interne medicine, reumatologinja i klinička imunologinja, koja je u bolnici umirovljena, ali je i dalje u kraćem obimu zaposlena pri Domu zdravlja Split, ambulanta Hvar, a povremeno ima konzultacije u privatnoj ordinaciji, u kojoj joj se početkom prošle godine obratio za pomoć i drugo mišljenje i Matijanić

Ono zbog čega je već dvadeset dana ime dr. Martinović Kaliterna apostrofirano jest navod da mu je upravo ona savjetovala da se ne cijepi. U razgovoru za Slobodnu Dalmaciju istaknula je kako su je iz Ministarstva zdravstva prije koji dan zamolili da dade intervju na temu cjepiva novinarki u koju oni imaju povjerenja jer je povezana sa slučajem Matijanić.

Za nju je to bio znak da na Ministarstvo zdravstva kao zaštitno tijelo više ne može računati. 'Zašto bi meni nakon više od 40 godina uzorne karijere bilo tko određivao hoću li i kome dati intervju', pita se liječnica te objašnjava kako nije željela da se šutnja tumači kao znak da ima bilo što skrivati. Jako je tužna zbog te prerane smrti, ali...

Na izravno pitanje je li zbilja savjetovala Matijaniću da se ne cijepi protiv korone odgovorila je da nije tako.

Objasnila je da je vidjela Matijanića dva puta.

'Došao je k meni u siječnju prošle godine i zamolio me da mu na osnovi nalaza i mišljenja koje je dobio u bolnici dadem drugo mišljenje. To se dakle zbilo prije više od godinu i pol dana, a on je u bolnici bio u jesen 2020. godine. Tamo mu je dijagnosticirana autoimuna bolest, polimiozitis-antisintetaza sindrom, koji je potvrđen biopsijom i koji je zahvatio pluća i moguće srce, te sumnja na Sjogrenov sindrom. Ostavio je na mene dojam vrlo dragog, pristojnog čovjeka, međutim... Kazao mi je da ne uzima terapiju koja mu je ordinirana u bolnici', objasnila je liječnica za Slobodnu Dalmaciju.

Pojasnio joj je dvojbe i rekao da želi provjeru dijagnoze. Predložila mu je provjeru laboratorijskih parametara jer se određene autoimune bolesti često preklapaju s drugim sličnim bolestima, ponekad maskiraju virusne ili maligne bolesti i stoga je neophodno utvrditi koja je bolest vodeća, a koje su joj pridružene, sve u cilju pravilnog izbora terapije.

  • +32
Posljednji ispraćaj Vladimira Matijanića na groblju Lovrinac Izvor: Cropix / Autor: Nikola Vilic

Na sljedećem pregledu u svibnju prošle godine preporučila mu je reduciranu imunosupresivnu terapiju bez citostatika, kojih se bojao. Kazala je da u načelu kod cijepljenja ovakvih bolesnika isključuju citostatike na određeni period te ih potom ponovno uvode. U bolesnika u kojih postoji sumnja na polimiozitis, prema tadašnjim spoznajama, izbjegavali su Astra Zenecu i davali prednost mRNK cjepivima, a to su Moderna i Pfizer. S obzirom na povišene vrijednosti mišićnih enzima te visok titar autoprotutijela, preporučila mu je da prolongiraju cijepljenje za tri do četiri tjedna od početka uzimanja blage imunosupresivne terapije, sve u cilju izbjegavanja ozbiljnijih nuspojava cjepiva.

'U mojoj, kao i u dokumentaciji njegove liječnice, stoji napomena o prolongiranju, odnosno odgodi cijepljenja, a nikako i nigdje ne stoji niti može stajati da sam mu savjetovala necijepljenje', poručila je.

Dušanka Martinović Kaliterna Izvor: Cropix / Autor: Duje Klarić

'Istinski me vrijeđa i ponižava tvrdnja da sam nekom preporučila da se ne cijepi cjepivom protiv covida. Svi bolesnici s autoimunim bolestima koje ja kontroliram uredno su cijepljeni, mnogi i uz dodatan nadzor i skrb', ističe dr. Martinović Kaliterna.

Nakon toga Matijanića više nije vidjela, ali su se čuli dva puta, a 23. srpnja zamolio ju je e-mailom za razgovor. Bio je to težak razgovor, napominje, jer Matijanić je bio malodušan, osjećao se loše i tada joj je rekao da uopće nije uzimao nikakvu preporučenu terapiju. Kazala mu je da mu je žao što ne uzima terapiju te da nije kasno da i tada započne. Potom je dobio COVID-19.

'Javio se i 2. kolovoza mailom i kazao da ima covid, da je bio na infektologiji... Nije se posebno žalio, pitao me što može uzimati kao pomoćnu terapiju, ja sam mu preporučila vitamine i Andol 100... Ostavio mi je dojam ekstremno preplašene osobe, poslao mi je mailom pregršt upita o tome koje lijekove smije s kojima istodobno uzimati, treba li ove ili one lijekove uzimati prije ili poslije jela... I slično. Više se nismo čuli. Nakon njegove smrti nazvala me njegova partnerica i obavijestila me da je Vladimir Matijanić preminuo... To me jako rastužilo. Jako... Velika je to tragedija i gubitak i ja razumijem da mnogi ljudi svoju žalost nastoje ublažiti optužujući liječnike, ali... Nisam očekivala ovakav razvoj situacije', kazala je.