razgovori s finalistikinjama

Odluka o Bidenovoj kandidatkinji za potpredsjednicu što ranije ovog tjedna

11.08.2020 u 06:57

Bionic
Reading

Demokratski predsjednički kandidat Joe Biden razgovarao je s finalistkinjama u svojoj potrazi za kandidatkinjom za potpredsjednicu SAD-a, a odluka bi trebala biti objavljena što ranije ovog tjedna, doznao je Reuters pozivajući se na osobu upoznatu s procesom

Biden i njegova potencijalna kandidatkinja službeno će prihvatiti nominaciju stranke na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji, zakazanoj za 17. do 20. kolovoza, a očekuje se da će svoj izbor objaviti prije nego što ona počne.

New York Times (NYT) izvijestio je ranije u ponedjeljak, pozivajući se na neimenovane izvore iz Demokratske stranke, da Bidenova kampanja planira odluku objaviti što prije, već u utorak, no vjerojatnije u srijedu.

NYT piše i da je četveročlani odbor koji je analizirao kandidatkinje raspušten nakon dovršetka rada, a da je odluka sada isključivo na Bidenu, pri čemu napominju i da je Biden propustio prethodne rokove za objavu svog odabira, a da bi vremenski rok opet mogao biti prijeđen.

Dužnosnici iz Bidenove kampanje nisu imali komentar na pisanje lista.

Biden, bivši potpredsjednik SAD-a tijekom dvaju mandata Baracka Obame, od 2009. do 2017. godine, obvezao se odabrati potpredsjednicu, dakle ženu, a nalazi se pod rastućim pritiskom nekih demokratskih lidera i aktivista da ona bude crnkinja.

Oni smatraju da Biden u suprotnom riskira podršku među crnim glasačima koji su presudni za Demokratsku stranku, te time i nadu u svrgavanje republikanskog predsjednika Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima u studenom, posebice i u kontekstu činjenice da su SAD nakon brutalnog ubojstva crnca Georgea Floyda u Minneapolisu zahvatili masovni prosvjedi protiv rasne nepravde.

Senatorica Kamala Harris iz Kalifornije i bivša savjetnica za nacionalnu sigurnost Susan Rice, obje crnkinje, među glavnim su kandidatkinjama

Također, prema navodima dužnosnika Demokratske stranke i Bidenovih suradnika, tu je i crna zastupnica iz Kalifornije Karen Bass, a ozbiljno su razmatrane i senatorice Elizabeth Warren i Tammy Duckworth, zastupnica Val Demings, guvernerka savezne države Novi Meksiko Michelle Lujan Grisham, kao i guvernerka Michigana Gretchen Whitmer.

Bidenov izbor je najteži u njegovoj političkoj karijeri, a pobijedi li Trumpa, sljedećeg siječnja na inauguraciji imao bi 78 godina, čime bi bio najstariji američki predsjednik u povijesti, pa je moguće da će tražiti samo jedan četverogodišnji mandat.