objavljena imena

Odgovorni za smrt 298 ljudi: Nakon pet godina za pad zrakoplova u Ukrajini osumnjičeni trojica Rusa i Ukrajinac

19.06.2019 u 15:35

Bionic
Reading

Četvero ljudi suočeno je s kaznenim progonom zbog pada Malaysia Airlinesa 17 pet godina poslije avionske nesreće u istočnoj Ukrajini u kojoj je ubijeno 298 ljudi, izvijestili su međunarodni istražitelji

Zajednički istražiteljski tim (JIT) objavio je kako će u srijedu biti izdani nacionalni i međunarodni nalozi za uhićenje četvero osumnjičenih. Trojica su Rusa, Igor Girkin, Sergej Dubinski i Oleg Pulatov, te Ukrajinac Leonid Karčenko, piše CNN.

Prema istražiteljima, Girkin je bivši pukovnik ruske Federalne sigurnosne službe (FSB), Dubinski je bio zaposlen u ruskoj vojnoj obavještajnoj agenciji GRU, a Pulatov je bivši vojnik Ruskih specijalnih snaga, Spetsnaz-GRU.

Ukrajinac Karčenko nema vojnu pozadinu, ali se vjeruje da je vodio borbene jedinice u Donjecku u srpnju 2014.

Istražitelji kažu kako neće tražiti izručenje osumnjičenika jer ruski i ukrajinski ustav zabranjuju izručenje državljana.

Dodali su kako će tražiti od Rusa suradnju s istragom, a obje će zemlje ispitati osumnjičene o optužbama.

  • +4
Srušeni MH17 Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Let MH17 pogođen je s neba iznad teritorija koji su držali proruski separatisti na letu između Amsterdama i malezijskog glavnog grada Kuala Lumpura u srpnju 2014. godine, uz 298 poginulih iz 17 država.

Prema nizozemskom tužitelju Fredu Westerbekeu, osumnjičeni nisu optuženi za ispaljivanje projektila, ali su 'jednako kažnjivi kao osoba koja je počinila zločin', rekao je Westerbeke.

Dodao je kako se sumnja da su nabavili raketu Buk 'da se nacilja avion'.

Prema riječima zajedničkog istražiteljskog tima, koji čine predstavnici pet zemalja: Australije, Belgije, Malezije, Nizozemske i Ukrajine, MH17 srušen je Bukom.

Istražitelji su objavili 2018. kako je let srušio projektil ispaljen iz uređaja za lansiranje koji pripada ruskoj 53. Protuzrakoplovnoj raketnoj brigadi. Rusija je nekoliko puta ponovila kako nije sudjelovala u incidentu sugerirajući kako su ukrajinske snage srušile zrakoplov.

Glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov rekao je uoči konferencije za novinare kako 'nema što raspravljati'.

'Znate naš stav o istrazi. Rusija nije imala priliku sudjelovati u zajedničkom istražiteljskom timu. Iako je od samog početka, od prvih dana te tragedije, Rusija pokazivala inicijativu, aktivno pokušavajući postati dio te istrage u ovoj strašnoj katastrofi', rekao je Peskov.