ZVONIMIR TROSKOT

Odgovor iz Markićkine inicijative: Josipović kleveće, želimo s manjina skinuti etiketu etnobiznismena

09.05.2018 u 13:20

Bionic
Reading

Zvonimir Troskot iz Građanske inicijative Narod odlučuje, koja je najavila prikupljanje potpisa za referendum o promjeni izbornog zakona, reagirao je na izjavu bivšeg predsjednika Ive Josipovića tportalu, tvrdeći da ih je teško oklevetao tvrdnjom 'da samo žele zgaziti manjine' i poručivši da za takve tvrdnje nema nikakvih temelja

'Referendum za pravedniji izborni sustav - ako ga svojim potpisom u samo dva tjedna podrži 375.000 birača - osigurat će to da zastupnici nacionalnih manjina ne mogu odlučivati o tome tko formira Vladu', poručio je Troskot.

Predstavnik inicijative Narod odlučuje podsjeća da su argumente da zastupnici manjina ne mogu biti jezičac na vagi u odlučivanju o Vladi u više navrata iznosili Branko Smerdel, jedan od najvećih hrvatskih stručnjaka za ustavno pravo, Mirjana Kasapović s Fakulteta političkih znanosti i Siniša Tatalović s istog fakulteta, sam pripadnik nacionalne manjine te nekadašnji savjetnik bivšeg predsjednika Josipovića.

'Nadamo se da g. Josipović ne misli da i svi oni žele 'zgaziti manjine', navodi Troskot.

Podsjetimo, Ivo Josipović je u utorak izjavio za tportal da je ključni cilj inicijative maknuti i zgaziti manjine te dopisnim glasovanjem u sustavu, kako mi već imamo uređenu dijasporu, dodati desnici milijun novih glasača.

Od Josipovića smo tražili komentar o inicijativi jer je Troskot prilikom gostovanja u medijima, predstavljajući je, kao i dio što se odnosi na smanjivanje prava političkih predstavnika manjina u Hrvatskom saboru, podsjetio na davni sukob bivšeg predsjednika i istaknutog predstavnika srpske zajednice Milorada Pupovca, kada ga je nazvao 'etnobiznismenom'. Josipović se u razgovoru za naš portal opravdao kazavši da je kritizirao konkretnu politiku, a ne razinu prava manjinske zajednice koja mu nije sporna.

Građanskoj inicijativi Narod odlučuje ta su prava sporna te su u odgovoru Josipoviću iznijeli i svoje argumente zašto smatraju da zastupnici manjina ne mogu odlučivati o Vladi i proračunu.

Prvi je, tvrde, nedostatak legitimiteta jer zastupnici nacionalnih manjina imaju zagarantirana mjesta u Saboru i bira ih se na način da je cijela Hrvatska jedna izborna jedinica te u Sabor ulaze s višestruko manjim brojem glasova nego drugi zastupnici.

>>> Josipović o inicijativi iza koje stoji Željka Markić: Imaju nekih dobrih ideja, ali oni samo žele zgaziti manjine

Troskot podsjeća da je Furio Radin na izborima 2011. godine bio jedini kandidat talijanske manjine te da je u Sabor de facto mogao ući tako da je sam glasovao za sebe. Također navodi da su trojica zastupnika srpske nacionalne manjine, a među njima i Milorad Pupovac iz SDSS-a, ušla u Sabor tako da su podijelili glasove nešto više od 19.000 birača (jer jedan birač koji glasuje za srpsku nacionalnu manjinu može dati tri glasa).

  • +2
Inicijativu Narod odlučuje pokrenuli su praktički isti ljudi koji su se borili protiv Istanbulske konvencije Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Drugi argument im je taj da najveći dio pripadnika nacionalnih manjina u Hrvatskoj ne koristi pravo glasa za svoje posebne zastupnike, već glasuju za svoje predstavnike na 'običnim' listama stranaka.

'To jasno pokazuje da većina pripadnika nacionalnih manjina osam zastupnika nacionalnih manjina ne smatra svojim zastupnicima. To je detaljno elaborirao i nekadašnji ministar uprave, SDP-ov Arsen Bauk, tvrdeći da mnogo veći broj pripadnika nacionalnih manjina glasuje za svoje predstavnike na listama SDP-a', poručuje Troskot.

I treće, iz inicijative Narod odlučuje smatraju da odlučivanje zastupnika manjina o tome tko će formirati Vladu RH iznimno politizira zastupnike manjina te ih se dovodi u vezu s političkom trgovinom, povlasticama u zapošljavanju članova njihovih obitelji ili članova stranke u državnim institucijama i tvrtkama. 'Temeljni zadatak zastupnika nacionalnih manjina je zaštita prava nacionalnih manjina i nije povezana s odlučivanjem o Vladi RH', stava su u inicijativi Narod odlučuje.

Na kraju Troskot poručuje da inicijativa Narod odlučuje nacionalnu ravnopravnost svih hrvatskih državljana podržava kao ustavnu vrednotu, tvrdeći da njihov referendumski prijedlog to ne dovodi u pitanje.

'Da se ne radi o ozbiljnoj kleveti, bilo bi smiješno to da Ivo Josipović, koji je iz pozicije predsjednika Hrvatske zastupnika Pupovca nazvao etnobiznismenom, danas vrijeđa inicijativu Narod odlučuje zbog legitimnog i pravednog prijedloga koji će sa zastupnika nacionalnih manjina skinuti upravo onu etiketu koju im je on sam prilijepio', rekao je Zvonimir Troskot.

  • +8
Ivo Josipović Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletić