PREDSJEDNIK ODGOVARA NOVOSTIMA

'Pupovčeva politika pretvorila se u etnobiznis'

17.08.2012 u 13:29

Bionic
Reading

Nakon niza kritičkih tekstova u tjedniku srpske nacionalne manjine Novosti - koje su pisale o navodnim namještanjima poslova sa ZAMP-om predsjednikovom prijatelju Marku Vojkoviću i njegovoj tvrtki Emporion preko koje je Vojković zaradio golem novac – te slijedom otvorenog pisma glavnog urednika Ivice Đikića predsjedniku, Ivo Josipović je odgovorio u današnjem broju Novosti, između ostalog žestoko napavši vodećeg srpskog političara u Hrvatskoj, Milorada Pupovca, poručivši mu da je svoje srpstvo pretvorio u etnobiznis

Đikićevo pismo Josipoviću

'Ivo Josipović, dakle, zloupotrebljava svoju funkciju da bi se, suprotno ovlastima koje mu daje Ustav, privatno i zakulisno obračunavao s novinama koje izvještavaju o poslovnim akrobacijama njegovih bliskih prijatelja, i da bi umjetno stvarao marionetsku alternativu Srpskom narodnom vijeću, izdavaču ovoga lista. On neće da šalje demantije i ispravke, neće da tuži, neće da razgovara, neće da argumentira: neće, između ostalog, zato što dobro zna da Novosti u storiji o Emporionu i ZAMP-u nisu objavile doslovno nijednu netočnost te zato što mu je savršeno jasno da smo dosad objavili samo manji dio te uzbudljive sage. On ne može podnijeti da list koji se financira javnim sredstvima kritički piše o njegovoj personi, koliko god to pisanje bilo potkrijepljeno službenim dokumentima, jer on sebe smatra državom i smatra da on daje novac novinama koje ga kritiziraju, a s time se ne može i ne zna nositi.'

Tekst u cijelosti možete pročitati ovdje.

Na početku pisma predsjednik Ivo Josipović je istaknuo da Novosti nisu navele nijedan konkretan izvor ni podatak kojim bi potkrijepile svoju tvrdnju da ostvaruje bilo kakav pritisak na njihova izdavača i te novine.

U svom odgovoru Novostima Josipović smatra da iza napada na njega stoji predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac, tvrdeći da Đikićev tekst sadrži dijelove Pupovčevog pisma prethodno upućenog predsjedniku te zatraživši da se njegov odgovor opremi Pupovčevom slikom – identično kako je bio opremljen Đikićev tekst - s naslovom 'Maskenbal u režiji Milorada Pupovca'.

Josipović je optužio Pupovca da je za sebe i svoju stranku izgradio monopol u zastupanju Srba u Hrvatskoj te da je financijski i politički reketario HDZ-ovu vlast kojoj je bio koalicijski partner. On smatra da je SDSS u vrijeme kod je bio na vlasti u koaliciji s HDZ-om napravio vrlo malo za Srbe, ali za sebe i svoje jako puno. Također je poručio da danas u Vladi ima više Srba nego u svim mandatima u kojima je SDSS bio na vlasti. Prema Josipovićevom mišljenju, Pupovac je ishodio izborno rješenje koje je njegovoj stranci osiguralo sigurne pozicije u Saboru nakon svakih izbora koje je srećom ukinuo Ustavni sud. Predsjednik smatra da Pupovac polako gubi svoju poziciju monopolista na srpstvo u Hrvatskoj pa lažnim optužbama pokušava promijeniti neminovno, pluralizaciju manjinske političke scene.

'Gospodin Pupovac, koji očito koristi Novosti za provođenje i promociju svoje politike, nije zadovoljan time što i kako radim. Ni ja ne odobravam ono što on čini na političkoj sceni. Jedino ja nemam svoje novine čiji bih bio izdavač i koje bi bezrezervno služile mojoj politici', poručio je predsjednik.

Josipović smatra da je priča o pritisku na SNV kao izdavača zgodan trik. On kaže da ga se etiketira kao neprijatelja slobode tiska da se ne bi otvorila stvarna tema prijepora. Priča o pritisku na SNV kao izdavača Novosti, navodi predsjednik, maskenbal je gospodina Pupovca koji se suprotstavlja pluralizaciji manjinske političke scene i želi zadržati svoj monopol, politički i financijski.

Predsjednik je čak optužio Pupovca da nije ni izbliza velik zagovaratelj pomirbe Srba i Hrvata kakvim se predstavlja i da u mnogim područjima Hrvatske vodi politiku nacionalnih sukoba niskog intenziteta da bi pokazao Srbima da trebaju zaštitnika poput njega. Na kraju, predsjednik zaključuje da je Pupovčeva politika disfunkcionalna za odnos Hrvata i Srba u Hrvatskoj te za odnos Hrvatske i Srbije.