MANJI PDV I NA KARTE ZA KONCERTE

Odbor za medije traži smanjenje PDV-a na sve novine

11.04.2013 u 17:17

Bionic
Reading

Odbor za informiranje, informatizaciju i medije prihvatio je u prvom čitanju izmjene Zakona o PDV-u kojim se, među ostalim, planira smanjiti porezna stopa na dnevni tisak. Iako su svi članovi Odbora pohvalili načelnu ideju, založili su se da se smanjenje PDV-a sa 10 na pet posto odnosi i na tjednike i regionalni tisak

S prijedlogom da se smanji PDV na dnevne novine jednoglasno se složila i oporba i vladajući, no HDZ je prilikom glasanja ipak ostao suzdržan. Nezavisni zastupnik iz SDP-ove kvote Josip Kregar prvi je spomenuo da bi se smanjenje trebalo odnositi na sav tisak, a ne samo dnevni.

'Predlažem da izbacimo ovu formulaciju 'koji izlaze dnevno' i time omogućimo i bolji položaj tjednika i lokalnih novina. Ne možemo gledati na oslobođenje od PDV-a kao na financijsku transakciju i ovom mjerom možemo pomoći izlaženje tiskovina', kazao je Kregar, iako sumnja da će samo smanjenje PDV-a pomoći u poboljšanju položaja novinara, ali i drugih medija.

S njim se složila i HDZ-ova Sunčana Glavak, koja također smatra da bi se smanjenje PDV-a trebalo odnositi na sav tisak, a pogotovo na lokalne tiskovine koje 'pružaju i neke važne informacije koje se ne mogu naći u dnevnom tisku'.

'Nemam ništa protiv ako se PDV smanjuje zbog poboljšanja stanja u medijima, ali zašto se to ne odnosi na sve tiskovine? Nisam sigurna da će novinari u dnevnom tisku imati bolji standard i bolji status. Osim toga, protiv sam toga da se netko stavi u povlašteni položaj', kazala je Glavak, zapitavši se zašto se smanjenje PDV-a ne odnosi i na, primjerice, Hinu koja plaća PDV od 25 posto ili na elektronske medije.

Podsjetila je i da je do smanjenja PDV-a došlo i 2007. kada se očekivalo da će izdavači zbog toga poboljšati status novinara i pojeftiniti novine, no do toga nije došlo.

Na taj Sanaderov potez iz 2007. osvrnula se i vanjska članica Odbora za medije i potpredsjednica HND-a Slavica Lukić, koja se također založila da se smanjenje PDV-a odnosi na sav tisak. 'Nakon iskustva s PDV-om iz 2007, s pravom možemo tvrditi da novinari od ovog novog smanjenja koristi neće imati. Tada se, naime, to nije odrazilo na plaće, na usavršavanje novinara, ali ni na količinu javnog sadržaja u medijima. Ovim prijedlogom se nastavlja praksa podilaženja medijskim vlasnicima', kazala je Lukić, dodavši da je 'ipak teško biti protiv smanjenja PDV-a s obzirom na tešku situaciju u medijima'.

U raspravi su se članovi odbora kratko dotaknuli i jednog od zahtjeva novinarske radne skupine koja je pomagala pri izradi izmjena Zakona o PDV-u, a koja je tražila da se smanjenje PDV-a odnosi samo na tiskovine od javnog interesa, a ne na one koji uglavnom pišu o 'celebrityjima'. S time se složio i HDZ-ov Jasen Mesić, no SDP-ov Šime Lučin zapitao se tko će to određivati što su to ozbiljne novine, a što žutilo, pogotovo jer 'neke novine koje se nazivaju ozbiljnima imaju veliki broj stranica posvećenih žutilu'.

Osim što su se založili da se smanjenje PDV-a odnosi na sav tisak, članovi Odbora za medije Vladi su predložili i da porazmisli o smanjenju PDV-a na ulaznice za koncerte.

'Ne vidim zašto se ne bi išlo s nižom stopom, kao što to imaju zemlje u regiji. Pogotovo jer se koncertima i promovira Hrvatska, ali i kultura. Može se, primjerice, ostaviti stopa PDV-a od sedam, osam ili 10 posto pa vidjeti efekt, pa onda, ako se ništa ne promijeni, povećati PDV', kazao je HDZ-ov Jasen Mesić.

Što o takvim prijedlozima Odbora za medije misli Vlada, moglo bi se doznati već sljedeći tjedan, s obzirom na to da su članovi odbora zatražili da na novu sjednicu odbora dođu predstavnici Ministarstva kulture i pojasne može li se smanjiti PDV na ulaznice za koncerte te na sav tisak.