SELJACI BEZ DOGOVORA S VLADOM

Odbijena ponuda od 0,76 kn za kg pšenice

26.06.2009 u 19:26

Bionic
Reading

Na sastanku predstavnika udruga poljoprivrednih proizvođača, predstavnika Vlade i otkupljivača nije postignut dogovor oko otkupne cijene pšenice, a nastavak razgovora dogovoren je za srijedu, 1. srpnja

Predsjednik udruge Nazavisni hrvatski seljaci Mato Mlinarić nakon sastanka je izjavio kako su im otkupljivači ponudili sramotno nisku otkupnu cijenu, čak 30 posto nižu nego je na nekim europskim burzama, odnosno 76 lipa po kilogramu, što poljoprivrednici smatraju neprihvatljivom cijenom.

Sve što je ispod 1,25 kn/kg nas ne zanima, istaknuo je Mlinarić te dodao kako će Vladi dati vremena do srijede kako bi našla novce i iz nekih drugih ministarstava prebacila ih u Ministarstvo poljoprivrede, jer Pankretić u svom ministarstvu novca za poljoprivredu više nema.

Predsjednik Udruge poljoprivrednih obiteljskih gospodarstava slavonskih županija Slavko Novaković kazao je kako traže cijenu koja može kvalitetno anulirati trošak proizvodnje, a to je cijena od 1,25 kn/kg.

Ukoliko se u srijedu ne postigne dogovor spriječit ćemo ulazak poljoprivrednih proizvoda u Hrvatsku dok se ne potroše domaći proizvodi, rekao je Novaković.

Predsjednik Zajednice udruge seljaka Slavonije i Baranje Antun Laslo ocijenio je kako je ponuđena cijena od 0,76 kn/kg od strane otkupljivača neozbiljan prijedlog koji će oni morati prespavati i donijeti konačnu odluku o stvarnoj cijeni.

Nećemo dozvoliti da nas ucjenjuju, istaknuo je Laslo te izrazio nadu da će u srijedu biti postignut konačni dogovor.

Direktor udruženja mlinarsko-pekarske industrije Žitozajenica Dragutin Barišić kazao je kako je Žitozajednica poljoprivrednicima ponudila tržnu cijenu, no kako je ona ratarima neprihvatljiva.

Izrazio je nadu da će prevladati razum te kako će u konačnici biti zadovoljni i proizvođači i otkupljivači te kako bi za njega bilo neprihvatljivo da kupuju pšenicu izvan Hrvatske, odnosno negdje gdje će biti za nekoliko lipa jeftinija.

Predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza Željko Mavrović kazao je kako su se stavovi proizvođača i otkupljivača približili, odnosno kao što je zahtjev od 1,25 kn/kg bio možda mrvicu previsok tako je stav prerađivača i mlinara od 0,76 kn/kg daleko od realnosti.

Ponovio je kako od Vlade traže da uskoči koliko može i osigura Ministarstvu poljoprivrede još sredstava za poticaje te da prerađivači ne gledaju samo stanje na mađarskim burzama već realno stanje u Hrvatskoj.