REFERENDUMSKO PITANJE

Odbijanje zaštite od pasivnog pušenja u Švicarskoj

23.09.2012 u 17:48

Bionic
Reading

Prema procjenama švicarske televizije objavljenim u nedjelju na referendumu će 66 posto švicarskih birača odbiti pojačane mjere zaštite protiv pasivnog pušenja

Nekoliko kantona (Fribourg, Nidwald, Glaris, Argovie i Appenzell Rhodes) već su odbili pojačati zaštitu od pasivnog pušenja, naveo je tv-kanal RTS na svoj intrenet stranici.

Referendum nazvan narodna inicijativa u Švicarskoj je pokrenut u svibnju 2009. pod nazivom "Zaštita protiv pasivnog dima".

Svrha inicijativa je bila pojačati zaštitu stanovništva od pasivnog pušenja proširenjem zaštite na sva radna mjesta i zatvorene javne prostore, ali uz predviđene iznimke.

Do sada je zaštita nepušača u Švicarskoj vrlo neujednačena.

Od 26 kantona, osam primjenjuje punu zaštitu od pasivnog pušenja, a 11 kantona primjenjuje savezni zakon iz 2010. koji predviđa za pušače male barove, kafiće, restorane manje od 80 četvronih metara i veće restorane koji imaju prostoriju za pušenje.

Sedam preostalih kantona, među kojima i kanton Zuericha zabranjuju lokale u kojima se puši, ali dozvoljavaju prostorije za pušenje.