MINISTAR HAJDAŠ DONČIĆ

'Odahnuli smo nakon referenduma o Srđu'

29.04.2013 u 19:58

Bionic
Reading

Ministar prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić objasnio je plan Vladine Koordinacije za investicije i rekao da Vlada planira 14 milijardi kuna javnih investicija u projekte koji će pomoći privatnicima da ulože 50 milijardi kuna do kraja godine

Ministar Hajdaš Dončić, u Temi dana HTV-a, rekao je da su u Vladi 'odahnuli' nakon referenduma o Srđu na koji je u nedjelju izašlo 31,5 posto birača grada Dubrovnika. Na referendum o gradnji Golf Parka na brdu iznad Dubrovnika izašlo je oko 11 tisuća birača od čega je njih 1.800 bilo za projekt. Većina koja je bila protiv nije bila dovoljna jer Zakon o referendumu proglašava obvezujućim jedino rezultat referenduma na koji se odazvalo najmanje 50 posto birača.

Grčić i Vrdoljak također odahnuli...

'Rezultat referenduma o projektu golfa na Srđu dobra je poruka investitorima u Hrvatskoj', tek je kratko komentirao jučerašnji referendum ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Na upit o rezultatima referenduma, ministar regionalnog razvoja Branko Grčić je podsjetio kako je i prije upozoravao da bi obratna situacija proizvela najmanje dva problema.

Prvi je povezan s mogućim sudskim sporom koji bi opteretio Vladu, a ne lokalnu zajednicu, rekao je Grčić dodajući i kako treba razriješiti problem tko plaća odštetu za zaustavljanje projekata koji su daleko otišli u fazama razvoja. Drugo je pitanje, kaže Grčić, možete li imati donesen prostorni plan, krenuti u projekt i kupiti vrijedno građevinsko zemljište, a da vas opet dočeka prepreka koju morate proći.

Hajdaš Dončić rekao je da je zadovoljan jer će se Golf Park graditi: 'Ovo je dobra poruka investitorima. Referendum je trebalo održati puno, puno ranije. Investitor je kupio građevinsko zemljište po fer cijeni i nepravedno bi i neugodno bilo da se to jednostavno zaustavi. Bila bi to loša poruka za sve investitore koji žele ulagati u Hrvatskoj. Odahnuli smo nakon svega, ja jesam.'

Od 14 milijardi kuna koje se planiraju za ulaganja iz javnog sektora, pet milijardi izdvojit će se iz proračuna. Hajdaš Dončić kaže kako očekuje da će privatni sektor također potegnuti i da će do kraja godine uložiti oko 50 milijardi što bi na kraju značilo povećanje ulaganja od 30 posto.

Našli smo se u prostoru gdje nije bilo sustava i sad smo ga formirali. Zatekao nas je kaos i nismo imali policy paper kako bismo mogli odlučivati o nečemu', rekao je Hajdaš Dončić tvrdeći da su prije dolaska na vlast, u izradi 'Plana 21', SDP-ovci, HNS-ovci i IDS-ovci imali na raspolaganju samo javno objavljene informacije te da su zatekli 'jedno veliko ništa'.

Rekao je da će oko 10.000 zaposlenih morati otići iz javnih tvrtki: 'Žao mi je što se to sada događa, ali došli smo do zadnjeg trenutka za činjenje, inače će nam se urušiti cijeli sustav', kazao je Hajdaš Dončić.

Upitan kako misle osigurati radna mjesta i sigurne plaće građanima, Hajdaš Dončić rekao je da Vlada to planira postići kroz anglomeracije (gradska regija s urbaniziranom okolicom), gradnje vodovoda, projekte u energetici i prometu: 'Otvaramo prilike za privatni sektor. Mi moramo uložiti u energetiku, ceste, luke i sve slične projekte kojima otvaramo priliku za privatni sektor da ulaže', rekao je Hajdaš Dončić.

Što se tiče konkretnih projekata u koje će država uložiti, nabrojao je prugu Dugo Selo – Križevci koja se nalazi na europskom koridoru i koštat će 200 milijuna eura. Isto toliko koštat će prva faza gradnje Zagrebačke zračne luke, a ona kreće najesen. 'Ovi projekti nisu utješni, ne nalazimo se ni u boljem niti lošijem položaju, ali imamo snage i želje da to rješavamo', tvrdi Hajdaš Dončić.

Kada je u pitanju gospodarski rast, Hajdaš Dončić ne prihvaća prognozu Ekonomskog instituta o padu BDP-a od 0,5 posto. Kaže da se pouzda u Vladine projekte, pogotovo u ulaganja u željeznicu za koju će, tvrdi, naći sredstva za daljnja ulaganja od 60 lipa doprinosa od goriva.