sjednica savjeta stranih investitora

Od ulaska u NATO, Crna Gora privukla 60 posto više investicija iz zemalja članica saveza

19.11.2019 u 15:06

Bionic
Reading

Crnogorski premijer Duško Marković priopćio je u utorak na sastanku s članovima Savjeta stranih investitora u Crnoj Gori da su otkako je ušla u NATO, zemlje članice tog vojnopolitičkog saveza povećale ulaganja u Crnu Goru za 60 posto

Crna Gora je od sredine 2017. godine punopravna članica NATO-a i od tada bilježi rast državne ekonomije.

'Članstvo u NATO nam daje benefite, prvenstveno ekonomske i sigurnosne. Prema nekim procjenama rast investicija iz zemalja NATO-a veći je od 60 posto. Ova pozicija nas snažno promovira kao destinaciju sigurnu za ulaganja', rekao je Marković na sjednici Savjeta stranih investitora.

Treću godinu za redom Crna Gora ostvaruje 'impresivne stope ekonomskog rasta'. Crnogorska ekonomija u 2017. i 2018. godini prosječno je rasla 4,9 posto, a prosjek u 2019., iznosi 3,1 posto s tendencijom rasta, rekao je Marković.

Očekuje da će na ubrzanje rasta crnogorske ekonomije utjecati dodjela koncesije za pravo korištenja crnogorskih zračnih luka Podgorica i Tivat. Cijeli postupak dodjele koncesije trebao bi završiti do sredine 2020.

'Neviđen je interes najjačih kompanija u ovom segmentu i vjerujem da će naša očekivanja u perspektivi biti znatno premašena', istaknuo je Marković.

Crnogorsko ministarstvo prometa sredinom listopada počelo je postupak izdavanja u zakup dvije crnogorske zračne luke, a tri najvažnija uvjeta za bodovanje budućeg zakupca su fiksna koncesijska naknada koja se plaća odmah i iznosi minimum 100 milijuna eura, visina godišnje koncesije koja je najmanje 10 posto profita i investicije u aerdromsku infarastrukturu od najmanje 200 milijuna eura .

Predsjednik Savjeta stranih investitora u Crnoj Gori Cristoph Shoen rekao je da članovi Savjeta nastaviti ulagati u Crnu Goru i planiraju u iduće dvije godine ulagati oko 500 milijuna eura na godišnjoj razini.