RED SUNCA, DVA KIŠE

Od srijede do Uskrsa pljuskovi i 5°C manje

02.04.2012 u 11:17

Bionic
Reading

Nakon dva sunčanija dana u ponedjeljak i utorak, od srijede će vrijeme u cijeloj Hrvatskoj biti nestabilnije, malo hladnije i oblačnije. Lokalni pljuskovi bit će gotovo svakodnevna pojava, no jutarnjih mrazova poput onog današnjeg više neće biti, javljaju prognostičari

U utorak će u unutrašnjosti Hrvatske biti djelomično sunčano uz povremeno više oblaka. Uglavnom je u Gorskom kotaru i Lici moguća slaba kiša. Puhat će povremeno umjeren jugozapadni vjetar. Bit će toplije, osobito ujutro. Jutarnja temperatura kretat će se od 2°C ponegdje na istoku do 8°C na sjeverozapadu. Najviša dnevna bit će između 15 i 20°C.

Na Jadranu će u utorak biti promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. Samo će povremeno padati većinom slaba kiša. Puhat će umjereno do jako jugo koje će navečer na moru imati vrlo jake do olujne udare. Jutarnje temperature zraka bit će u osjetnom porastu, a najviše dnevne većinom od 16 do 21°C.

U srijedu će na kopnu biti promjenjivo, mjestimice s kišom. Ostat će relativno toplo.

Na Jadranu će u srijedu biti promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. Povremeno će biti slabe kiše, više na sjevernom Jadranu. Puhat će umjereno do jako jugo, a na moru su mogući olujni udari. Jutro će biti toplo, a najviše dnevne temperature kretat će se od 15 do 21°C.

Od četvrtka do kraja tjedna i na kopnu i na moru vrijeme će biti šaroliko s povremenim pljuskovima. Izmjenjivat će se red sunca i red kiše. Bit će malo hladnije, ali ne i hladno. Najviše dnevne temperature u unutrašnjosti će se kretati oko 15°C, a na Jadranu bi mogle biti koji stupanj više. Vjetrovi će okrenuti na sjeverne smjerove.

Budući da će kiše biti učestalije te da jutarnjih mrazova više neće biti, poljoprivrednici imaju dvostruke razloge da odahnu.

Promjenjivo vrijeme potrajat će cijeli tjedan, tako da će obilježiti i uskršnje blagdane. Sunca će biti manje. Ovakvo vrijeme u skladu je s pučkim izrekama: 'Aprilsko vrijeme potjera sedam puta na dan s polja ratara' i 'Koliko je u godini dana, toliko je u travnju vremena'', rekao je Kristijan Božarov predsjednik udruge Crometeo.

181928,174111,173566,163686

Zanimljivosti

Nakon što je ovogodišnja veljača na Zavižanu bila druga najhladnija veljača u povijesti mjerenja (ujedno drugi najhladniji mjesec), ožujak je donio nove ekstreme. U ožujku je na Zavižanu palo tek 0,8 mm. I ta se mala količina oborina sakupila u četiri dana, tako da ni u jednom danu nije palo više od 0,3 mm. Time je ovogodišnji ožujak najsušniji ožujak u povijesti mjerenja na Zavižanu (od 1954. godine). Koliko je to malo, govori i podatak da je mjesečni prosjek za ožujak 153,2 mm. Dosad je najsušniji ožujak bio onaj iz 2002. godine sa 46,5 mm. Godine 1998. palo je 48,1 mm, a 1996. godine 49,9 mm.

Ožujak je na Zavižanu bio i ekstremno topao. Po srednjoj mjesečnoj temperaturi od 2,32 °C bio je drugi najtopliji u povijesti meteoroloških mjerenja. Topliji je bio samo ožujak 1994. godine sa srednjom temperaturom od 2,58 °C.