INA POSKUPLJUJE DIZEL

Od ponoći jeftiniji benzin

07.02.2011 u 20:23

Bionic
Reading

Iako se poskupljenje goriva na INA-inim benzinskim postajama očekivalo još prije dva tjedna, tada su se na više cijene odlučili ostali trgovci gorivima. INA je ovaj tjedan odlučila pojeftiniti benzinska goriva dok dizelska poskupljuju i bit će u okviru cijena na drugim benzinskim postajama

Maloprodajne cijene motornih benzina na Ininim bi benzinskim postajama, kako se neslužbeno doznaje, od ponoći bile niže za tri lipe po litri, dok bi cijene dizelskih goriva porasle od 14 lipa, za koliko bi poskupio plavi dizel, do 25 lipa po litri, za koliko bi porasle cijene eurodizela.

Prema neslužbenim informacijama, cijene Ininih motornih benzina od sutra, 8. veljače pa u iduća dva tjedna, bile bi niže za po tri lipe po litri.

Tako bi cijena eurosupera BS 95 bila smanjena sa dosadašnjih 9,31 kunu na 9,28 kuna po litri, eurosupera BS 95 class sa 9,36 na 9,33 kune, a eurosupera BS 98 sa 9,72 na 9,69 kuna po litri.

Kako se neslužbeno doznaje, eurodizel BS u iduća bi se dva tjedna na Ininim postajama prodavao po cijeni od 8,82 kune po litri, što je za 25 lipa više od dosadašnje cijene od 8,57 kuna.

Za 25 lipa povećala bi se i cijena eurodizela BS class, sa dosadašnjih 8,62 kune na novu cijenu od 8,87 kuna po litri.

Cijena dizela bila bi veća za 24 lipe, te bi iznosila 8,35 kuna prema dosadašnjih 8,11 kuna po litri.

Plavi dizel poskupio bi za 14 lipa, pa bi mu nova cijena bila 5,13 kuna po litri prema dosadašnjih 4,99 kuna, dok bi cijena loživog ulja ekstra lakog porasla za 16 lipa, sa dosadašnjih 5,44 kune na 5,60 kuna po litri.

Ove bi korekcije uslijedile nakon što kod posljednje korekcije, prije dva tjedna, Ina nije mijenjala cijene svojih derivata, dok su ostali distributeri povećali svoje cijene, pa je Ina u protekla dva tjedna imala u prosjeku 25 lipa niže cijene motornih benzina, dok su Inini dizeli imali i oko 30 lipa nižu cijenu.

Najnovijim poskupljenjem dizelskih goriva Ina bi bila na razini cijena tih goriva koje su ostali distributeri imali u protekla dva tjedna.

Da li će ostali distributeri svoje cijene dizela zadržati na sadašnjoj razini te da li će i koliko smanjiti svoje cijene benzina vidjet će se kada objave svoje cjenike koji će vrijediti u iduća dva tjedna.

Cijene naftnih derivata korigiraju se svakih 15 dana na temelju Pravilnika o utvrđivanju cijena naftnih derivata, a korekcija ponajviše ovisi o kretanju cijena derivata na tržištu Mediterana i kretanju tečaja dolara prema kuni.

Prema Pravilniku, najviše je dopušteno maksimalno dvotjedno povećanje ili smanjenje cijena tri posto u odnosu na prijašnju maksimalno dozvoljenu razinu maloprodajne cijene.