život u vrijeme korone

Od ponedjeljka možete napustiti prebivalište samo s e-propusnicom, donosimo detaljan vodič kako do nje

03.04.2020 u 20:01

Bionic
Reading

Sve fizičke propusnice dosad izdane za napuštanje mjesta prebivališta ili stalnog boravka vrijedit će do nedjelje 5. travnja u ponoć, a nakon toga vrijedit će isključivo e-propusnice koje je Ministarstvo uprave osmislilo kako bi rasteretilo stožere Civilne zaštite na terenu. Iako je isprva bilo zamišljeno da zahtjeve za propusnicama podnose sami građani, putem sustava e-građanin, a da ih izdaju, kao i dosad, poslodavci, liječnici i stožeri Civilne zaštite, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u petak poslijepodne izjavio je kako će biti moguće da poslodavci predaju zahtjeve za svoje zaposlenike

Međutim na terenu ne ide sve glatko, onako kako je zamišljeno na papiru. Navala građana na propusnice preopteretila je sustav izdavanja u četvrtak pa su tek rijetki uspjeli doći do dokumenta koji im omogućava kretanje između gradova u vrijeme pandemije koronavirusa.

'Zbog povećanog broja zahtjeva koji pristižu, trenutno je moguća povremena nedostupnost pojedinih dijelova sustava koji su bitni za izdavanje e-propusnica. Unaprijed se ispričavamo i zahvaljujemo na razumijevanju, a navedene poteškoće bit će otklonjene tijekom dana', upozorenje je koje stoji na poveznici https://epropusnice.gov.hr/, gdje građani trebaju uputiti zahtjev za izdavanjem ovog dokumenta.

Tako se svima onima koji nastoje doći do njega prije svega preporučuje strpljenje, a razmišlja se čak i o pomicanju rokova. Budući da su e-propusnice predviđene za korištenje samo osobama kojima je kretanje između gradova iznimno nužno, prije svega morate imati nekakav valjan razlog da vam budu izdane: medicinski, poslovni ili neki treći.

Kakva je uopće procedura za izdavanje e-propusnice, navodimo dalje u tekstu.

Za početak, potrebno je otvoriti sadržaj na adresi https://epropusnice.gov.hr u internetskom pregledniku. Kada otvorite internetsku stranicu, na spomenutoj adresi nudi vam se pet mogućnosti, ali samo je jedna za građane koji žele da im se izda e-propusnica. Druge opcije služe službenim osobama onih koji izdaju propusnice, odnosno poslodavcima, liječnicima i odgovornim osobama iz stožera Civilne zaštite.

>>> Malenica: Velika je navala, jučer je izdano 100.000 propusnica

Dakle potrebno je kliknuti na opciju 'ulaz za građane'.

Kada krenu u postupak, sustav omogućuje građanima slanje zahtjeva za izdavanje propusnica korištenjem usluga e-građani i NIAS (Nacionalni identifikacijski i autentifikacijski sustav).

Za korištenje sustava e-građani potrebno je biti registriran, odnosno imati aplikaciju mTOKEN na mobitelu ili ePASS koji sadržava korisničko ime i lozinku, a moguće je i korištenje drugih prihvatljivih vjerodajnica aplikacija poslovnih banaka, ID Hrvatskog Telekoma, Srca, CARNET-a, elektroničke osobne iskaznice...

e-propusnice - nova funkcionalnost za sve građane Izvor: Društvene mreže / Autor: Vlada RH

Izbornik nudi cijelu lepezu autentikacijskih mogućnosti i one se mogu vidjeti u sustavu e-građani. Potrebno je odabrati jednu da bi započeo proces. Ako neki od građana nemaju pristup navedenim zahtjevima za izdavanjem propusnica, još uvijek mogu zatražiti izdavanje slanjem elektroničke pošte nadležnom tijelu ili osobnoj dostavi zahtjeva.

Nakon što potvrdite podatke ulazite u korisničko sučelje e-propusnice i kliknete na 'predaja zahtjeva'.

Predaja zahtjeva za izdavanjem e-propusnice moguća je prema:

  • poslodavcu
  • izabranom liječniku obiteljske medicine
  • nadležnom stožeru civilne zaštite.

Tamo izaberete jednu od opcija: zahtjev za propusnicom, pregled propusnica ili pregled zahtjeva.

  • U početnom sučelju aplikacije kliknite mišem na opciju 'Zahtjev za propusnicom'.
  • Potom popunite obrazac zahtjeva za propusnicom te upišite svoju adresu elektroničke pošte, a drugi podaci već su ispunjeni iz sustava OIB-a.
  • Upišite podatke o željenom razdoblju.
  • Odaberite razlog izdavanja važenja e-propusnice.
  • Kada ste popunili obrazac, kliknite na gumb 'Izradi' e-propusnice.
  • Potvrda predaja zahtjeva slijedi klikom na poveznicu 'Više', gdje se prikazuju detalji predanog zahtjeva.
  • Nakon odobrenja vaša e-propusnica bit će vidljiva u PDF formatu.

Digitalne e-propusnice u potpunosti zamjenjuju one fizičke, a izdaju ih poslodavci zaposlenicima, izabrani liječnik obiteljske medicine pacijentima i nadležni stožer civilne zaštite građanima. Bez obzira na razlog i konačnog izdavatelja e-propusnice, svaki građanin za sebe treba podnijeti zahtjev kroz sustav.

  • +3
Ministar Malenica predstavio sustav e-propusnica za građane Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Većina propusnica koje će biti izdane i dalje su u nadležnosti poslodavca. Opravdani razlozi koji se uzimaju u obzir su: promet i kretanje nužno za opskrbu, dnevne migracije zaposlenih u službama bitnima za pružanje zdravstvene i veterinarske zaštite, dostavu lijekova i sanitetskog materijala, održavanje komunalne djelatnosti, vodoopskrbe i odvodnje, opskrbe plinom i strujom, zaštitarske službe, izvještavanje javnosti, putovanje na posao i s posla ako je obavljanje posla neophodno i ne može se obaviti od kuće te za žurne i operativne službe koje sudjeluju u sprečavanju širenja bolesti Covid-19.

>>> Navala na e-propusnice preopteretila sustav, moguće pomicanje roka za nekoliko dana?

Liječnik izdaje propusnicu stanovnicima kojima je nužna hitna medicinska skrb, a nadležni stožer civilne zaštite za putovanje iz vitalnih obiteljskih razloga, poput pružanja skrbi djeci i starijim osobama ili kupnje hrane i osnovnih potrepština.

Sustav e-propusnica omogućava i pregled predanih zahtjeva za izdavanjem i njihovih statusa te pregled i preuzimanje odobrenih e-propusnica u PDF obliku.

Pregled predanih zahtjeva

Korisnici mogu i pregledavati podnesene zahtjeve. Za to je potrebno kliknuti na 'Pregled zahtjeva', gdje se predani zahtjevi za izdavanjem e-propusnica i njihovi statusi prikazuju tablično. Klikom na poveznicu 'Više' prikazuju se detalji predanog zahtjeva. Odobrene e-propusnice mogu se preuzeti u PDF obliku.

Pregled i preuzimanje odobrenih e-propusnica u PDF obliku

Potrebno je u početnom sučelju aplikacije kliknuti na 'Pregled propusnica'.

U otvorenom prozoru odobreni zahtjevi za izdavanjem e-propusnica prikazuju se tablično. Klikom na poveznicu 'Više' prikazuju se detalji odobrenog zahtjeva i može se obaviti preuzimanje odobrene e-propusnice u PDF obliku. Klikom na 'Preuzmi PDF' korisnik može preuzeti datoteku i ispisati ili pohraniti e-propusnicu.

Na e-propusnici nalaze se podaci o korisniku, o izdavatelju te QR kod koji služi za bržu provjeru valjanosti propusnice. Nakon klika na 'preuzmi u PDF obliku' e-propusnica bit će dostupna/dostavljena građanima: u sustavu e-propusnice u privitku e-mail poruke poslane građanima i/ili u osobnom korisničkim pretincu sustava e-građani.