JEFTINIJE I S GRBOM

Od početka srpnja nove registarske oznake

06.06.2016 u 10:48

Bionic
Reading

Od početka srpnja imat ćemo nove registracijske pločice, a dobra vijest je da svi oni s postojećim registarskim oznakama neće morati uzimati nove. Proizlazi to iz izmjenama Pravilnika o izmjenama i dopunama pravilnika o označavanju registarskih oznaka objavljenog u Narodnim novinama koje supotpisuju Vlaho Orepić, ministar MUP-a i Oleg Butković, ministar prometa, pomorstva i veza

Nove oznake razlikovat će se od postojećih po tome što će na kraju imati dodan grb EU-a i slova HR. Na taj način odbačena su sva dizajnerska rješenja, a najviše kontroverze bio je izazvao prijedlog prema kojem na pločicama nije bilo hrvatskog grba, odnosno on je bio stiliziran.

Pravilnik na snagu stupa 4. srpnja, a država neće obvezati vlasnike vozila na automatsku promjenu tablica, već će im dozvoliti korištenje starih.

Orepić je u razgovoru za Večernji list prije dva dana najavio je i nove, niže cijene registarskih pločica. One standardne stajat će 65 kuna umjesto dosadašnjih 76. Za unaprijed zadanu brojčanu i slovnu oznaku građani će morati izdvojiti 278 umjesto dosadašnjih 378 kuna.

Najviše će ipak pojeftiniti pločice po narudžbi. Svi koji na njima žele napisati ime ili brojeve po svojem izboru, ubuduće će platiti 2.020, a ne 6.720 kuna.