MANJE SILOVANJA I PLJAČKI

Od legalizacije marihuane Denver smanjio kriminal

24.04.2014 u 11:29

Bionic
Reading

Otkako su stanovnici Colorada glasali za legalizaciju proizvodnje, prodaje i uživanja marihuane, u toj američkoj državi smanjuje se stopa kriminala. Unatoč predviđanjima desno orijentiranih političara o porastu nasilja, kriminala i kaosa na ulicama ove države na američkom Srednjem zapadu, događa se upravo suprotno, javljaju tamošnji mediji, koji prenose rezultate znanstvenih istraživanja i državne statistike

Početkom travnja, gradska uprava Denvera, glavnog grada Colorada, objavila je statističke podatke o kriminalu na svom području za prvi kvartal ove godine. Broj seksualnih kaznenih djela u odnosu na isto razdoblje lani smanjen je za 12,5 posto, broj pljački za 7,2 posto, a provale u vozila za čak 43,5 posto, prenosi Alternet. Ukupan kriminal opao je za 12,9 posto.

Američki mediji pišu da je agresivna kampanja protiv kanabisa, sve do legalizacije 1. siječnja ove godine, širila paniku o kolapsu snaga reda i mira, drogiranim tinejdžerima za volanima vozila i slične ideje o posljedicama trošenja marihuane, sve dok većina (55 posto) građana nije izglasala amandman ustava kojim se dozvoljava upotreba proizvoda ove biljke u privatne svrhe, pod sličnim uvjetima kao i za alkohol.

Znanstvenici Sveučilišta u Dallasu također su zamijetili da se u nekim političkim raspravama tvrdi da će i legalizacija marihuane u medicinske svrhe uzrokovati val kriminala pa su od 2006. do 2010. promatrali učinak takvih zakona koji su doneseni u nekoliko američkih saveznih država.

'Rezultati ne pokazuju da legalizacija medicinskog kanabisa ima učinka na rast pojava bilo kojeg kaznenog djela. Dodatno, legalizacija medicinskog kanabisa može biti povezana sa smanjenjem broja samoubojstava i pojava nasilja', napisali su znanstvenici u radu objavljenom u znanstvenoj bazi PLOS One.

Stanovnici Colorada stariji od 21 godine od početka godine mogu kupiti 30 grama marihuane u specijaliziranim trgovinama kojih, piše Denver Post, po cijelim gradu ima preko dvadeset. Kupac treba prodavaču pokazati osobnu iskaznicu. Stranci mogu kupiti četiri puta manju količinu. Svi stariji od 21 godine kod kuće smiju uzgajati tri odrasle stabljike kanabisa, izvan kuće posjedovati do 30 grama i isto toliko pokloniti drugom punoljetnom građaninu. Maloljetnici marihuanu mogu trošiti jedino kao pacijenti po preporuci liječnika, i to medicinski kanabis.

Denver Post izvještava da je drastično opao broj hapšenja zbog posjedovanja marihuane. Ne samo manjih količina, zbog kojih se ranije završavalo izvan zakona, nego i većih paketa. Dilere su zamijenile legalne trgovine pod kontrolom države


Ovogodišnji prihod za državni proračun Colorada od proizvodnje i trgovine marihuanom procjenjuje se na 67 milijuna dolara, a profit cijele industrije marihuane na 500 milijuna dolara, javlja Glas Amerike.

U međuvremenu, hrvatska policija ostvarila je najveću zapljenu marihuane u svojoj povijesti. Upravo kada je Colorado njezinu trgovinu, puna tri mjeseca, držao pod kontrolom i smanjivao kriminal, MUP je 5. travnja izvijestio o hapšenju deset osoba sa 805 kilograma marihuane, čija je vrijednost na tržištu 10 milijuna kuna. Bio je to rezultat višemjesečne operativne akcije 'Nikita', koju su proveli policija i USKOK.

Tako je razbijena uhodana krijumčarska skupina koja je marihuanu krijumčarila posebnim pomorskim putevima. Ovu veliku pošiljku pokušali su prevesti na ribarskom brodu kod Primoštena, skrivenu u potplatama broda u 770 paketa. Sve se to kriminalcima ne bi isplatilo pa ne bi ni radili, kad bi država, po uzoru na Colorado, omogućila korištenje, proizvodnju i prodaju marihuane za privatne potrebe, pod državnim nadzorom.