šifra U07.1

Od 2000 osoba u izolaciji tek njih 128 otvorilo je bolovanje zbog koronavirusa

05.03.2020 u 09:19

Bionic
Reading

Od gotovo 2000 osoba u izolaciji zbog koronavirusa tek njih 128 otvorilo je bolovanje, piše u četvrtak Jutarnji list pozivajući se na podatke Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje

Kako kućnu izolaciju poslodavcima pravdaju druge zaposlene osobe - a pretpostavlja se da je najmanje polovica osoba u samoizolaciji zaposlena - nije poznato, navodi dnevnik.

Mora se uzeti u obzir da je dio zaposlenih sigurno dogovorio s poslodavcima rad od kuće kako bi primali punu plaću, ali sigurno dobar dio njih, zbog prirode posla, nema takvu mogućnost.

Jako je puno radnih mjesta koja zahtijevaju fizičku prisutnost, kaže Lucian Vukelić, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, i dodaje kako je sigurno dio njih u tzv. sivoj zoni. Vrlo je vjerojatno da je dio zaposlenih dogovorio s poslodavcem i s liječnikom da se bolovanje otvori na neku drugu dijagnozu, iz materijalnih razloga, kaže Vukelić.

Naime, oboljeli od koronavirusa, a takvih je u Hrvatskoj zasad deset, normalno otvaraju bolovanje i, sukladno Zakonu o zdravstvenom osiguranju, naknadu tijekom prva 42 dana bolovanja isplaćuje im poslodavac u iznosu od 70 do čak 100 posto pune plaće, ovisno o kolektivnim ugovorima.

Koronavirus je dobio šifru ‘U07.1’ na koju liječnici obiteljske medicine otvaraju bolovanje pacijentima kod kojih je virus potvrđen, kaže Vukelić. No, osobe koje su zdrave, a iz preventivnih razloga im je naložena samoizolacija, u potpuno su drugačijoj situaciji, donosi Jutarnji list.