zaraza u deželi

Slovenija će se danas oglasiti o mjerama nakon prvog zaraženog kororonavirusom

05.03.2020 u 09:16

Bionic
Reading

Slovenska vlada u odlasku danas će na redovitoj sjednici raspravljati o potrebnim mjerama pošto je kasno u srijedu navečer potvrđen prvi slučaj oboljelog od novog koronavirusa

Riječ je o pacijentu koji se prije nekoliko dana u Sloveniju vratio iz Maroka i to preko jedne zračne luke u Italiji, dok način prijevoza u Sloveniji za sada nije poznat.

Prema prvim pretpostavkama slovenskih infektologa iznesenih kasno sinoć na konferenciji za novinare, taj pacijent nije inficiran u Sloveniji nego vjerojatno u Maroku, no to se još treba definitivno utvrditi, objavio je u jutarnjim vijestima Slovenski radio.

Kako jutros prenose slovenski mediji, pozivajući se na ministarstvo zdravstva, riječ je o muškarcu starom "oko 60 godina" koji se u srijedu javio svom liječniku sa simptomima visoke temperature, kašlja i teškoća u disanju, pa je poslan na ljubljansku kliniku za infektivne bolesti.

Ondje mu je uzet bris i kasno na večer stigao je pozitivan nalaz iz laboratorija da je zaražen novim koronavirusom. Stavljen je u unaprijed pripremljenu izolacijsku sobu, normalno komunicira i dosta se dobro osjeća.

Budući da nije po predviđenom protokolu svog liječnika telefonom obavijestio o simptomima i sumnji na zarazu nego je osobno došao u ambulantu, pod nadzor će se zbog mogućeg prijenosa staviti i njegov liječnik, a istražuje se s kojim je osobama u međuvremenu bio u kontaktu, kako bi se i one identificirale i spriječilo moguće daljnje širenje zaraze, prenose danas slovenski mediji.

Naknadno je objašnjeno da je prvi zaraženi pacijent "slovenski državljanin" jer iz prve informacije nije bilo jasno radi li se o osobi marokanskog podrijetla koja živi u Sloveniji ili osobi rođenoj u Sloveniji.

Ta je dilema na društvenim mrežama odmah potaknula raspravu o ilegalnim migracijama jer je među migrantima koji se otkrivaju u Sloveniji nakon prolaska tzv. balkanskom rutom dosta onih iz Maroka.

Slovenski ministar za zdravstvo Aleš Šabeder u sinoćnjem nastupu pred novinarima o prvom potvrđenom slučaju nije znao odgovoriti na postavljeno pitanje hoće li zbog nove situacije s koronavirusom biti sazvano Vijeće za nacionalnu sigurnost.

Njega u izvanrednim situacijama saziva predsjednik vlade, no budući da se radi o tehničkoj vladi koja obavlja tekuće poslove, dok se za manje od dva tjedna očekuje nastup nove, za to bi u ovoj situaciji bio potreban dogovor tehničkog premijera Marjana Šareca i budućeg premijera nove vlade Janeza Janše.