TRESLA SE BRDA...

Od 150 spornih članaka Ustavni sud ukinuo tek 43 odredbe ZKP-a

19.07.2012 u 12:15

Bionic
Reading

Ustavni sud jednoglasno je ukinuo 43 odredbe Zakona o kaznenom postupku, ali to neće imati učinka na korupcijske procese u tijeku

Na današnjoj sjednici Ustavni sud konačno je donio odluku o ustavnosti ZKP-a i njome je ukinuo 43 odredbe ZKP-a, a odvjetnici su se, podsjetimo, žalili na 150 od 569 članaka.

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić odluku Ustavnoga suda nije želio komentirati jer, kako reče, 'dok ne vidi odluku ne može ništa reći, a onda će priopćiti što će raditi po tome'.

Ključno je da ukidanje spornih članaka neće imati nikakav utjecaj na velike korupcijske procese koji traju, poput suđenja bivšem premijeru Ivi Sanaderu

Ustavni sud predložio je da njihova odluka stupi na snagu dok se ne donesu izmjene i dopune ZKP-a ili novi zakon, a krajnji rok je do 15. prosinca 2013. godine.

Time su i službeno postala deplasirana medijska nagađanja da će neustavnim biti proglašena glavnina zakona pa će svi korupcijski postupci pasti u vodu.

'Od osporenih 150 članaka i pojedinih odredbi predlažemo ukidanje 43 odredbe kod kojih je zakonodavac zbog prejakih kritičkih zahvata u prava okrivljenika ili obrane narušio temeljna ljudska prava i vrednote', kazala je sutkinja izvjestiteljica Snježana Bagić

Veći utjecaj sudu

Ukinuvši 43 odredbe ZKP-a, naime, ponegdje se neke članke ukida u cjelini, negdje samo neke stavke, a pone negdje samo koju rečenicu, Ustavni sud svojom je odlukom zakonodavcu dao smjernice da uspostavi sudsku kontrolu pri pokretanju kaznenog progona što znači da će u fazi državnoodvjetničke istrage sud imati veći utjecaj nego dosad, i to posebno u slučajevima kada se nekoga podvrgne kaznenom progonu, a da se formalna istraga uopće ne provodi.

Naime, zakonodavac u pojedinim situacijama nije vodio računa o težini kaznenog djela i izjednačio je dokazne radnje i prava obrane bez obzira je li riječ o terorizmu ili krađi u trgovini, a uočen je i niz primjera gdje se optuženika dovodi u podređen položaj u odnosu na državnog odvjetnika koji je umjesto istražnog suca novim ZKP-om preuzeo vođenje istrage.

'Odluku ne treba shvatiti kao kritiku zakonodavca, niti pisaca prijedloga zakona jer ona pridonosi učvršćenju prava građana i jačanju zakonodavne vlasti', istaknuo je sudac Davor Krapac, a predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec složila se s njegovim riječima te dodala: 'Ova odluka pridonijet će učinkovitosti kaznenog progona, ali i pridonijeti pravnoj sigurnosti u zemlji.'

Uzimajući u obzir potrebno vrijeme za prilagodbu, Ustavni sud je zaključio odgoditi učinak ove odluke dok zakonodavac ne donese izmjene i dopune ili novi zakon, najkasnije do 15. prosinca iduće godine, a 'ova odluka nema učinaka na kaznene postupke, odnosno na radnje poduzete po ovom zakonu', upozorila je Bagić.

Jasna Omejec je ustvrdila da je 'riječ o jednom od najvažnijih zakona u demokratskom društvu, a današnja odluka među pet najvažnijih od 70.000 koliko ih je Ustavni sud donio u posljednjih 20 godina. Ova odluka daje snažan vjetar u leđa borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala te ostalih kaznenih djela koja razaraju supstanciju svakog društva. Odluka upozorava da treba preciznije urediti modele borbe protiv terorizma, posebno međunarodnog, koji će sutra zakucati na naša vrata'.

'No najteža djela ne smiju postati mjerilo koja će određivati opća mjerila kaznenog progona i postupanja prema svakom građaninu u našoj zemlji. I krađa u trgovini je zlo i protiv njega se treba boriti, ali položaj takvog okrivljenika treba biti snažnije zaštićen jer to traže i Ustav i Europska konvencija o ljudskim pravima', ustvrdila je Omejec.

'Odluka Ustavnog suda daje smjernice Saboru kako treba ići da bi se u ZKP-u pomirili međusobno suprotstavljeni interesi: s jedne strane efikasan kazneni progon, zaštita javnog interesa i nacionalne sigurnosti, a s druge strane poštivanje procesnih prava pojedinaca i zabrana prekomjernog zadiranja u ta prava što mora ovisiti o kaznenom djelu za koje ga se progoni', kazala je Omejec i zaključila: 'Na redu je Sabor, Ustavni sud je svoj dio posla učinio.'

Ustavni sud ukinuo neke odredbe ZKP-a