NESPREMNI ZA NOVI ZKP

Od 1. rujna slijedi kaos u pravosuđu?

Mladen Bajić

Mladen Bajić

Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/PIXSELL

Novi Zakon o kaznenom postupku koji stupa na snagu od 1. rujna Državno odvjetništvo dočekat će potpuno nespremno, a kako piše Nacional, moglo bi doći do velikih poteškoća pri procesuiranju kriminalaca

Naime, po novom ZKP-u Državno odvjetništvo od istražnih sudaca preuzima vođenje istrage i prikupljanje dokaza u kaznenim predmetima. Dvije godine i devet mjeseci imala je Vlada da osigura 171 milijun kuna za zapošljavanje i edukaciju ljudi te adaptaciju i opremanje prostora da bi se Zakon mogao provoditi, ali to uglavnom nije učinjeno, piše Nacional.

Izmjene koje stupaju na snagu 1. rujna najveće su u povijesti modernog hrvatskog zakonodavstva: potpuno se mijenjaju cijeli postupak i pravila u iznimno kompliciranom zakonu koji sadrži oko 600 članaka. 'Nepripremljenost državnih odvjetništava i policije imat će nesagledive i katastrofalne posljedice', kaže poznati kaznenopravni odvjetnik Branko Šerić.

Počinitelji kaznenih dijela, od obiteljskih nasilnika pa do ubojica i pljačkaša, mogu računati na višemjesečni predah od kaznenog progona, a uz dobrog odvjetnika, velika je vjerojatnost da će biti i oslobođeni ako se on pokrene.

Državni odvjetnici i policija imat će veće ovlasti poput USKOK-a. Cilj je djelotvorniji i brži postupak, no zbog nedostatka educiranog ljudstva i prostora, državna odvjetništva imat će velikih poteškoća, rekao je lani Mladen Bajić koji je u izvješću Saboru ustanovio da Ministarstvo pravosuđa nije osiguralo novac i uvjete za primjenu ZKP-a. Kaznenopravni odvjetnik Veljko Miljević zaključio je da će 'tehnička i kadrovska nepripremljenost uzrokovati eroziju zakona jer se neće moći pravilno primjenjivati i poštovati svi propisani procesi, pa su lako moguće zloporabe'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi