OSTOJIĆ O ZEMLJIŠTU U ROVINJU

Očekujem da DORH javnost izvijesti o rezultatima istrage

04.03.2013 u 09:15

Bionic
Reading

Ministar turizma Veljko Ostojić, nakon što je u sinoćnjem Dnevniku HTV-a objavljeno da je upetljan u aktivnosti oko kupoprodaje atraktivnog zemljišta kraj Rovinja, čija je vrijednost nakon urbanizacije s milijun kuna porasla na 25 milijuna kuna, zbog čega ga navodno istražuje DORH, na mailove redakcija jutros je poslao reakciju koju prenosimo u cijelosti

'Projekt na lokaciji Škvačota u Balama je već više puta bio tema medijskih napisa zbog čega su poslove na projektu provjerile i nadležne institucije koje u proteklih osam godina - od 2004. do danas - nisu utvrdile nikakve nepravilnosti.

Očekujem od DORH-a, ako postoji ponovna prijava za ovaj slučaj, da ispita sve činjenice vezane uz ovaj projekt i da javnost čim prije izvijeste o rezultatima. S navedenom transakcijom i aktivnostima sam bio upoznat i djelomično uključen s obzirom da se radi o obitelji moje supruge i mogu samo potvrditi da je obitelj postupala odgovorno u odnosu na sve sudionike navedenih radnji. Osobno nisam kupio, urbanizirao, niti prodao bilo kakvo zemljište na području općine Bale.

Navedenu lokaciju u Balama 2004. kupila je moja šogorica s idejom da poslovanje restorana i hotela 'Vallsabion' u Pješačanoj uvali, koji je vodila zajedno s mojom suprugom, a koji je bio prepoznat kao svojevrsni brand obiteljskog hotelijerstva, proširi na novi boutique hotel 'Vallsabion 2' na spomenutoj lokaciji u Balama. S idejom ostvarenja tog cilja započete su još 2004. pripremne aktivnosti za realizaciju projekta: izrada idejnog rješenja, izrada feasibility studije, priprema projektne dokumentacije i drugih.

Općina Bale je sukladno strategiji razvoja općine 2006. donijela prostorni plan kojim se na navedenoj lokaciji dopušta isključivo turistička djelatnost s ciljem daljnjeg razvoja Bala kao turističke destinacije. U vrijeme kada je općinsko vijeće Bala izglasalo prostorni plan od 11 vijećnika, njih 7 je bilo iz Nezavisne liste Plinija Cuccurina (kasnije Ladonja) a samo 2 vijećnika iz redova stranke u kojoj sam član - IDS-a. Vjerujem da je javnost upoznata s odnosima IDS-a i Plinia Cuccurina odnosno Ladonje te da nema potrebe da se po tom pitanju išta dalje pojašnjava. Toliko o insinuaciji da se na takve odluke moglo utjecati izvan Bala.

Zemljište se unosi u temeljni kapital tvrtke Skvačota s ciljem realizacije projekta. Imajući u vidu kapacitete navedenog projekta i strukovno visoke postavljene standarde za izgradnju boutique hotela, procjena vrijednosti investicije iznosila je oko 20 milijuna eura. Taj je iznos bio preveliki zalogaj za financijske mogućnosti postojeće tvrtke, a s obzirom na nestabilnost financijskih tržišta jedina opcija je bila potražiti novog investitora za projekt hotela. Tako je 2007. projekt prodan investitorima koji ga i dalje razvijaju te se nadam da će Bale i Istra na navedenoj lokaciji uskoro dobiti svoj prvi boutique hotel.

Ova se u Istri već prožvakana i tema izvlači iz naftalina 'po potrebi', a s obzirom na aktualne okolnosti i predizbornu kampanju te dužnost koju obnašam ne iznenađuje da se ona upravo sad pokušava ponovno aktualizirati', zaključuje u ministar Ostojić.