DVIJE OSNOVE ZA OPOZIV

Objavljena optužnica protiv Trumpa: 'Nitko, pa ni predsjednik, nije iznad zakona'

10.12.2019 u 15:31

Bionic
Reading

Članovi Demokratske stranke u Predstavničkom domu američkog Kongresa objavili su u utorak sadržaj optužnice protiv republikanskog predsjednika Donalda Trumpa. Optužili su ga za zloupotrebu dužnosti i opstrukciju kongresne istrage

'Nitko, pa ni predsjednik, nije iznad zakona', poručio je demokrat Jerrold Nadler, predsjednik Odbora za pravosuđe Predstavničkog doma Kongresa.

Nakon sjednice odbora za pravosuđe Predstavničkog doma u ponedjeljak, na kojoj su razmotreni svi dokazi protiv Trumpa, navečer su se sastali demokratski predsjednici kongresnih odbora s predsjednicom Predstavničkog doma Nancy Pelosi, također demokratkinjom.

Njezin je ured nakon sastanka najavio za utorak konferenciju za novinare dužnosnika odbora za pravosuđe na kojoj će se objaviti daljnji koraci u istrazi protiv Trumpa.

  • +12
Donald Trump Izvor: EPA / Autor: MICHAEL REYNOLDS

Demokrati istražuju Trumpa zbog pritisaka na Ukrajinu da započne istragu protiv njegova političkog protivnika bivšeg američkog potpredsjednika Joea Bidena i za opstrukciju napora Kongresa da istraži njegove postupke.

Predsjednik vanjskopolitičkog odbora Predstavničkog doma Eliot Engel kazao je u ponedjeljak navečer nakon sastanka kod Pelosi da se demokratski zastupnici planiraju u utorak očitovati po pitanju točaka optužnice no nije želio dati dodatna pojašnjenja.

Jerrold Nadler, demokrat koji predsjeda odborom za pravosuđe Predstavničkog doma u ponedjeljak je zaključio devetosatnu sjednicu osudom Trumpovih pokušaja angažiranja Ukrajine na aktivnostima protiv njegova vjerojatnog protivnika na američkim predsjedničkim izborima Bidena.

Demokrati su njegove poteze opisali kao "jasnu i postojeću opasnost" za američku nacionalnu sigurnost i predstojeće američke predsjedničke izbore koji se održavaju krajem 2020.

"Činjenice su jasne. Opasnost za našu demokraciju očigledna je i naša je dužnost jasna", kazao je Nadler na kraju sjednice.

Odbor za pravosuđe ovoga bi tjedna mogao izglasati optužnicu

Odbor za pravosuđe ovoga bi tjedna mogao glasati o tome hoće li Predstavničkom domu proslijediti optužnicu, poznatu kao članci opoziva.

Ukoliko Predstavnički dom potvrdi optužnicu, a to bi se moglo dogoditi najranije u petak, suđenje o tome treba li Trumpa ukloniti s predsjedničke dužnosti održalo bi se pred Senatom.

Trump niječe da je išta loše napravio i istragu protiv sebe naziva lovom na vještice.

Na sjednici odbora za pravosuđe u ponedjeljak republikanski članovi optužili su demokrate za politički motivirano djelovanje protiv Trumpa koje nije utemeljeno na stvarnim dokazima da je zloupotrijebio svoje ovlasti i ometao Kongres u istrazi.

"Očajnički žele glasovanje o opozivu predsjednika", kazao je glavni republikanski zastupnik u tom odboru Doug Collins.

Bijela je kuća do sada odbijala surađivati u istrazi smatrajući da je postupak prema Trumpu nepošten.

Trump je u ponedjeljak tvitao: "Da su radikalno lijevi demokrati prisebni, a nisu, slučaj bi bio završen!".

Predsjednica Predstavničkog doma Kongresa Nancy Pelosi dala je prošlog četvrtka nalog odboru za pravosuđe da sastavi optužnicu nakon tjedana istrage Trumpova zahtjeva Ukrajini da istraži bivšeg američkog potpredsjednika Joea Bidena, vodećeg kandidata za demokratsku nominaciju za američke predsjedničke izbore koji se održavaju krajem 2020.

Izglasavanje optužnice u Predstavničkom domu u kojemu demokrati imaju većinu sada je više nego izgledno i rezultiralo bi suđenjem pred gornjim domom Kongresa - Senatom o tome treba li Trumpa opozvati s dužnosti američkog predsjednika. Republikanci, koji su u većini u Senatu, dosad nisu pokazali da podupiru Trumpovu smjenu.

Trump koji odbija surađivati u istrazi koju provodi Predstavnički dom jasno je kazao kako će ga njegovi odvjetnici žestoko braniti na suđenju pred Senatom.

Dva osnova za optužnicu

Odbor za pravosuđe usmjeren je na dvije moguće osnove za opoziv po kojima bi se predsjednika optužilo za zloupotrebu vlasti u postupanju prema Ukrajini i opstrukciju kongresne istrage.

Demokrati također moraju odlučiti hoće li treća točka optužnice biti ometanje pravde na temelju izvješća bivšeg posebnog saveznog istražitelja Roberta Muellera o ruskom miješanju u predsjedničke izbore 2016. no to se čini malo izglednim, prema izvorima iz demokratske stranke.

Istraga se usmjerila na telefonski razgovor Trumpa 25. srpnja s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem o otvaranju istrage protiv Bidena i njegova sina Huntera na osnovu neutemeljene teorije Trumpa i njegovih saveznika da se Ukrajina, a ne Rusija miješala u izbore 2016.

Hunter Biden bio je član upravnog odbora ukrajinske energetske tvrtke Burisme dok je njegov otac bio potpredsjednik. Trump je optužio obojicu Bidena za korupciju. Oni su zanijekali da su učinili išta loše a svoje optužbe Trump nije potkrijepio nikakvim dokazima.

Giuliani Kongresu šalje izvješće o svojoj istrazi protiv Bidena

Trumpov osobni odvjetnik Rudy Giuliani, koji je putovao prošlog tjedna u Budimpeštu i Kijev, kazao je u četvrtak da će Amerikanci uskoro saznati kako je Joe Biden pridonio korupciji u Ukrajini.

"Mislim da će podnijeti izvješće, mislim, glavnom državnom odvjetniku i Kongresu", kazao je u subotu Trump novinarima u Bijeloj kući. "Čuo sam da je mnogo otkrio".

Demokrati su također optužili Trumpa da je zloupotrijebio vlast time što je zadržao 391 milijun dolara vojne pomoći Ukrajini, ranjivoj američkoj saveznici suočenoj s ruskom agresijom, kao metodu pritiska na Kijev da istraži Bidenove, a istu svrhu imalo je i mahanje mogućim pozivom ukrajinskom predsjedniku da posjeti Bijelu kuću.

"Predsjednik koji izigra svoju ulogu kao vodećeg diplomata kako bi služio osobnim a ne općim interesima neupitno je počinio 'značajna zlodjela i prekršaje' posebno ako je privukao umjesto da se protivi stranom miješanju u našu politiku", naveli su u subotu u izvješću demokrati u odboru za provosuđe.

Utvrđivanje "značajnih zlodjela i prekršaja" moglo bi po ustavu predstavljati osnov za opoziv.

Republikanci žele ispitati Huntera Bidena i anonimnog zviždača koji je pokrenuo čitav slučaj s Ukrajinom prijavljivanjem dvojbi oko zakonitosti Trumpova telefonskog razgovora s ukrajinskim predsjednikom no čini se da ih Nadler za sada ne želi pozvati.

Trump je četvrti predsjednik koji je suočen s postupkom opoziva i koji je do sada jedino u slučaju Richarda Nixona rezultirao njegovom ostavkom zbog skandala Watergate 1974. kada je otkriveno da su nezakonito prisluškivani demokrati.