RASTEZLJIVA PRAVILA

Objavljen protokol: Moguće je cijepiti i mlađe osobe, a sve je na procijeni liječnika obiteljske medicine

14.02.2021 u 19:00

Bionic
Reading

Iz Zavoda za javno zdravstvo sinoć su poručili da liječnici mogu cijepiti viškom i ne prioritetne osobe jer je šteta baciti, a onda su danas poslijepodne objavili stroži protokol. Znači li to da je gotovo s cijepljenjem preko reda i tko će i na koji način moći cijepiti ako doza ostane?

"Nije to sad strogo da se mora pridržavati, najvažnije je pridržavati se prioritetnih skupina ali ako u toj prioritetnoj skupini nema zainteresiranih ili ako postoji u skupini mlađe životne dobi netko s težom kliničkom slikom i većim komorbiditetima na njima je da odvagnu, a tko će bolje znati svoje pacijente nego liječnici obiteljske medicine", kaže epidemiologinja HZJZ-a Dijana Mayer.

A to bi značilo moguće je cijepiti i mlađe osobe, a sve je na procijeni liječnika obiteljske medicine.

"Jako nezgodna situacija prema nama jer uvijek će biti onih nezadovoljnika koji će se pitati zašto sam ja prije a ja poslije, ako već mora biti tako mi najbolje poznajemo naše pacijente ali neka se skine s nas odgovornost eventualnih nezadovoljnika...", poručuje Vesna Potočki- Rukavina iz Koordinacije obiteljske medicine za RTL Danas.

Kako nezadovoljstvo raste, iz Zavoda danas poslijepodne stižu nove drukčije upute: i to u detalje: ako se unaprijed zna da će biti viška, jer je netko unaprijed odustao ili ima više doza u bočici od naručenih - tada treba pozvati na cijepljenje druge osobe ali iz iste prioritetne skupine, - ili preusmjeriti pacijente iz druge ambulante koji su također iz te iste prioritetne skupine.

Ukoliko netko na cijepljenju zbog bolesti ili slično odustane:

- treba provjeriti ima li u radnom okruženju osoba koje pripadaju istoj prioritetnoj skupini, a koje imaju kasniji termin

- (ako to nije moguće) cijepiti osobu prema slijedećoj niže rangiranoj prioritetnoj kategoriji

Nezadovoljstvo je kulminiralo nakon što su se po nekim bolnicama cijepili i oni koji nemaju dovoljno godina, ili nemaju određene bolesti ili stanja. Upravo oni, uzeli su cjepivo Josipu i njemu sličnima.

"Jučer je bilo devet mjeseci da sam transplantirao srce i hematološki sam bolesnik", kaže Josip Kličinović iz Zagreba.

Prema planu cijepljenja izrazito ranjive skupine su: oni nakon transplantacije, koji imaju hematološke maligne bolesti, određena neurološka stanja, kronične bolesti bubrega, imunokompromitirana stanja, demencija, moždani udar, diabetes melitus, kronična plućna bolest, kronična bolest jetre ili pretilost. Josip je među visokorizičnim i sve do sad tiho čeka svoj red.

"U našoj državi postoje zaslužni i oni drugi. Frustrira, ali nije neočekivano, prije par dana sam rekao da ću ići red dječju stomatologinu u Gundulićevu i čekat ću možda bude višak", kaže Kličinović.

Uskoro se očekuje više od 70 tisuća novih doza cjepiva, a liječnici obiteljske medicine se nadaju da će se otvoriti i punktovi za masovna cijepljenja s više liječnika, pa bi time i moguća ubacivanja preko veze bila teža.