ministarstvo graditeljstva

Objavljen poziv za financiranje najma zamjenskog smještaja

04.02.2023 u 10:03

Bionic
Reading

Ministarstvo graditeljstva objavilo je Javni poziv za financiranje najamnine za stambeno zbrinjavanje osoba čije su nekretnine stradale u potresima, koji se na području Banovine proširuje i na one građane čiji domovi imaju žutu naljepnicu oštećenja, a žive u kontejnerima.

Omogućuje se financiranje najamnine građanima čije su nekretnine označene kao PN1 (privremeno neuporabljivo – potreban detaljan pregled) i PN2 (privremeno neuporabljivo - potrebne hitne mjere intervencije), N1 (neuporabljivo – zbog vanjskog utjecaja) i N2 (neuporabljivo – zbog oštećenja) te stoga nisu podobne za stanovanje, a smješteni su u mobilne stambene jedinice na području Sisačko-moslavačke županije.

Prijavu mogu podnijeti i vlasnici obiteljskih kuća, stanova i zaštićeni najmoprimci te srodnici tih osoba u prvoj liniji koji su 22. ožujka i 28. ili 29. prosinca 2020., odnosno u vrijeme potresa, stanovali i imali prijavljeno prebivalište ili boravište u obiteljskim kućama, višestambenim zgradama i stambeno-poslovnim zgradama koje su u preliminarnom pregledu označene kao N1 i N2, a nalaze se na području Zagreba, Krapinsko-zagorske, Zagrebačke, Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije.

Mjera za one koji nemaju u radijusu od 20 km useljiv prostor

Mjera stambenog zbrinjavanja odnosi se na građane koji nemaju na raspolaganju drugi useljivi stambeni prostor u radijusu 20 kilometara od stradale nekretnine.

Najamnina za zamjenski stan financira se isključivo temeljem sklopljenih ugovora o najmu koji su prijavljeni Ministarstvu financija odnosno Poreznoj upravi.

Samcu se financira najam stana površine do 35 metara četvornih, te dodatnih deset metara četvornih po osobi kućanstva i to po cijeni od 9,3 eura za metar četvorni. 

Najamnina se isplaćuje izravno na račun najmodavca.

Zahtjevi se podnose na propisanim obrascima zajedno s pripadajućom dokumentacijom, neposredno ili putem pošte na adresu Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine - Ulica Republike Austrije 20, 10 000 Zagreb.

Ministarstvo poziva i vlasnike stanova na području Grada Zagreba te Krapinsko-zagorske, Zagrebačke, Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije koji žele stanove u svom vlasništvu dati u najam da im se jave.

Prijave za odobravanje financiranja najamnine za stambeno zbrinjavanje zaprimaju se do 5. svibnja 2023., a vlasnici stanova koji žele stanove dati u najam trebaju se javiti do 6. ožujka 2023.

Više informacija dostupno je u Javnom pozivu, a svi obrasci dostupni su na web stranicama ministarstva. Dodatne informacije se mogu dobiti i na telefon 01/6448-900 ili email financiranje.najamnine@mpgi.hr.