kohom-ova reakcija

Obiteljski doktori oštro protiv Beroševa prijedloga koji ih obvezuje na rad u hitnoj pomoći: Nećemo biti smokvin list za povođenje njihove samovolje

29.06.2022 u 15:12

Bionic
Reading

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine - KoHOM napustila je Radnu skupinu za izradu Nacrta prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti Ministarstva zdravstva, priopćili su iz KoHOM-a

'KoHOM ne želi sudjelovati u farsi u kojoj se ni ne razmatra niti jedna opravdana primjedba obiteljskih doktora te ih se dovodi pred gotov čin na način da se potpuno devastira, ionako ugrožena, struka obiteljske medicine. Obiteljski doktori više neće biti smokvin list za provođenje samovolje zdravstvene administracije! KoHOM godinama upozorava na alarmantnu situaciju u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, posebice u obiteljskoj medicini', napisali su obiteljski liječnici iz KoHOMA protiveći se novim izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti prema kojem bi obiteljski liječnici bili obvezni raditi i u hitnoj pomoći.

Obiteljski liječnici ukazali su i na problem preopterećenosti sustava i nedostatka radne snage. 'Ne samo na preopterećenost obiteljskih liječnika već i na činjenicu da već sada u Hrvatskoj imamo preko 100 timova obiteljske medicine u kojima nema liječnika, kao i na činjenicu da je realna mogućnost da zbog manjka specijalizacija i odlaska u mirovinu za pet do deset godina pola milijuna osiguranika ostane bez obiteljskog liječnika', kažu iz KoHoma.

Prema njihovim riječima sporna je i kolizija spomenutih izmjena Zakona sa Zakonom o radu i Zakonom o zdravstvenoj zaštiti zbog nepoštivanja dnevnog i tjednog odmora. Nametanjem dodatne obveze rada u hitnoj medicini i dodatnim ordinacijama koje domovi zdravlja po vlastitom nahođenju mogu osnivati, zasigurno će doći do kolizije radnog vremena.

S druge strane ministar Beroš je rekao da su u Ministarstvu svjesni opterećenosti sustava primarne zaštite i da obiteljski liječnici na hitnom prijemu moraju raditi samo u iznimnim slučajevima.