PODIGNUTA OPTUŽNICA

Obitelji Milat i Brozičević oprale 23 milijuna kuna

22.09.2011 u 13:19

Bionic
Reading

Nakon dovršene istrage, Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci podignulo je optužnicu protiv bivšeg vijećnika Grada Novog Vinodolskog Antona Milata (55), poznatog crikveničkog odvjetnika Branislava Brozičevića (63), njihovih supruga Zlate Milat i Ivane Brozičević te sina supružnika Brozičević Franka (31) zbog pranja 23,3 milijuna kuna, a Milata i Brozičevića tereti se i da su se zlouporabama položaja i ovlasti okoristili za oko 8,7 milijuna kuna

Antona Milata, kao osnivača i člana uprave tvrtke Hitkomerc (sada Hitmarina) te Vinodolske rivijere i Branislava Brozičevića, kao jednog od osnivača Vinodolske rivijere i odvjetnika Hitkomerca, Vinodolske rivijere i zadruge Brant, tereti se da su od 25. listopada 2004. do 12. srpnja 2007. zajedno i dogovorno zadržali 5,5 milijuna kuna koje im je jedna mađarska tvrtka, prema zaključenim ugovorima o kupovini nekretnina u vlasništvu tvrtke, dostavljala na račun Brozičevića.

Nadalje, tereti ih se da su na ime pozajmice oštetili tvrtku za iznos od 1,8 milijuna kuna. Naime, Hitkomerc je taj iznos dugovao ŠKZ Brant, a kada je novac sjeo na račun ŠKZ Brant, koja je bila u likvidaciji, novac su podijelili. Fiktivne ugovore o cesiji Milat je ovjerio svojim potpisom i kao odgovorna osoba društva od kojeg su pozajmice uzete i kao likvidator zadruge te pečatima društva, čime je ostvario i obilježja kaznenog djela krivotvorenja službene isprave.

Tereti ih se i da su zaključili kupoprodajne ugovore kojima Hitkomerc prodaje nekretnine fizičkim osobama, čime su zatvarali svoje ranije osobne dugove, odnosno dugove bivših tvrtki, i tako oštetili trgovačko društvo za dodatni iznos od 1,4 milijuna kuna, odnosno kupoprodajnu vrijednost prodanih nekretnina. Takvim postupanjem oštetili su dva trgovačka društva za ukupno 8,7 milijuna kuna i pritom se osobno okoristili.

Uz Milata i Brozičevića, za pranje novca okrivljene su i njihove supruge, inače sestre, kao i Franko Brozičević. Njih se tereti da su od listopada 2004. do 19. studenog 2010. u Rijeci i Crikvenici ulagali novac na brojne račune koje su otvarali na više banaka, a znali su na koji su način taj novac pribavili njihovi muževi i otac. Namjera je bila zamesti mu trag.

Zbog opasnosti od ponavljanja djela i osobito teških okolnosti djela, protiv Antona Milata i Branimira Brozičevića predloženo je produljenje pritvora. Ondje se nalaze od ožujka 2011. godine.