IZVUKAO SE PROTUPITANJEM

Obersnel u Bandićevom stilu izbjegao pitanje o dubiozama u riječkoj blagajni

09.03.2017 u 17:53

Bionic
Reading

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je u četvrtak na sjednici Gradskog vijeća podnoseći izvješće o radu u drugoj polovici 2016., koje je prihvatila većina gradskih vijećnika, osim vijećnika HDZ-a i nezavisnog vijećnika Hrvoja Burića koji su bili protiv, i Liste za Rijeku i Akcije mladih bili su suzdržani, da je u tom razdoblju njegov rad i rad gradske uprave bio usmjeren na projekt Europske prijestolnice kulture (EPK) 2020.

Obersnel je istaknuo da posebna pozornost u tom razdoblju usmjerena na pripremu projekata vezanih uz urbanu aglomeraciju Rijeku radi što boljeg iskorištavanja 50 milijuna eura koje je odobrila Europska komisija te provedbu Razvojne strategije Grada Rijeke od 2014. do 2020. godine.  U izvještajnom razdoblju Gradu Rijeci uručeno je priznanje za transparentnost proračuna prema istraživanju koje je proveo Institut za javne financije, rekao je gradonačelnik.

Vijećnica HDZ-a Tea Čaljkušić-Mance upozorila je da u izvješću nije navedeno kako riješiti problem nelikvidnosti Grada Rijeke, da nema ni spomena o nenaplaćenim visokim tražbinama Grada ni o dugu toga grada državi od 56 milijuna kuna za prodane stanove sa stanarskim pravom.

 Gradonačelnik Obersnel odgovorio joj je protupitanjem što predlaže da se učini. Upitao ju je smatra li da Grad od Tvornice motora i dizalica u sklopu '3. maja' treba naplatiti tražbine od 17 milijuna kuna i time blokirati tu tvornicu ili naplatiti tražbine od građana, uglavnom za komunalne troškove, te time i njih blokirati. Istaknuo je da se manjak u gradskom proračunu može nadoknaditi u bilo kojem trenutku prodajom gradske imovine koja je čak sedam milijarda kuna, ali on to ne želi činiti.

 Na sjednici Gradskog vijeća predstavljeno je i stanje sigurnosti u Rijeci u 2016. godini, pri čemu je navedeno da je, u odnosu prema 2015. godini, bilo manje kažnjivih djela za 20 posto, da je prekršaja iz područja javnog reda i mira bilo manje za 1,3 posto, prekršaja iz ostalih zakona manje za 11,3 posto, a evidentiranih požara za 30 posto.

Prometnih nesreća je bilo isto kao i 2015., a u njima je poginulo pet osoba. Kažnjivih djela vezanih uz organizirani kriminal bilo je 40 posto manje, a onih vezanih uz gospodarski kriminal 35 posto manje. U padu za 22 posto su i kažnjiva djela zloporabe droga, rečeno je na sjednici Gradskog vijeća.