VELIKI EU PROJEKT

Obersnel objasnio zašto je morao povećati cijene vode u Rijeci

03.04.2019 u 11:53

Bionic
Reading

Cijene vodnih usluga na riječkom području od 1. travnja povećane su odlukom Komunalnog društva Vodovod i kanalizacija (VIK) prosječno za 19 kuna, a riječki gradonačelnik Vojko Obersnel objasnio je da bez tog povećanja ne bi bilo mogućnosti za realizaciju velikog EU projekta u kojem se bespovratno dobiva 1,2 milijarde kuna čime će Rijeka i općine Jelenje, Čavle, Viškovo i dio Klane riješiti sustav odvodnje za narednih 50-ak a možda i više godina

U obitelji koja prosječno na mjesec potroši 10 prostornih metara vode, cijena vode povećala se sa 146,36 kuna na 165,40 kuna, odnosno za 19,04 kuna.

Fiksni dio osnovne cijene vodne usluge javne vodoopskrbe za sve korisnike povećala se za 4,35 kuna, pa će iznositi 15 kuna na mjesec po korisniku.

Varijabilni dio cijene vodoopskrbe povećao se za stambene prostore i ostale poslovne prostore za 0,29 kn po prostornom metru to jest na 4,10 kune, a za gospodarstvo za 0,20 kuna to jest na 6,95 kuna. Varijabilni dio cijene odvodnje povećao se za 0,96 kuna te će iznositi 2,50 kuna po prostornom metru za stanove i ostale poslovne prostore.

Povećava se i fiksni dio osnovne cijene vodne usluge za socijalno ugrožene građane i to sa 6,39 kuna na mjesec na 9 kuna na mjesec po korisniku, a varijabilni dio osnovne cijene vodne usluge s 2,29 na 2,46 kuna za prostorni metar. Kućanstva koja ispunjavaju uvjete za oslobađanje od plaćanja, za količinu do pet prostornih metara vode po članu kućanstva, po novim cijenama vodu plaćaju ako potroše više od te količine.

Gradonačelnik Vojko Obersnel objasnio je da je svjestan da povećanje cijene komunalnih usluga nije popularno, ali da se, kad se stvori potreba, ne može izbjeći.

  • +3
Grad Rijeka Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

"Račun će se obiteljima koje troše prosječno 10 kubika vode mjesečno ovom korekcijom povećati za 19 kuna. Međutim, činjenica je da bez ovog povećanja ne bi bilo mogućnosti realizacije velikog EU projekta, u kojem bespovratno dobivamo 1,2 milijarde kuna. Sad si možemo postaviti pitanje, kada bi mi sami iz svojih sredstava, bez tog projekta i EU uspjeli izgraditi ovakav sustav, koji podrazumijeva novih 200 kilometara kanalizacije, 100 kilometara vodovodne mreže i novi centralni uređaj za pročišćavanje voda, čime će Rijeka i velik dio područja za koji je nadležan VIK, a koji se većinom odnosi na općine Jelenje, Čavle, Viškovo i dio Klane, riješiti sustav odvodnje za narednih 50-ak a možda i više godina, ali i očuvati izvorišta pitke vode te kvalitetu morske vode", rekao je Obersnel.