BEZ POSLJEDICA ZA SDP

Obersnel nije sretan zbog Milanovićeve retorike, ali krivi HDZ

30.08.2016 u 16:05

Bionic
Reading

Dok je posljednjih dana stiglo niz kritičnih reakcija iz Srbije i od stranaka u Hrvatskoj na retoriku predsjednika SDP-a Zorana Milanovića u razgovoru s braniteljima, SDP-ovci su u komentarima stali uz šefa stranke. Međutim, neslužbeno se može čuti da nisu svi u SDP-u oduševljeni 'nenajavljenim' javnim nastupom predsjednika stranke, a kritike navodno potiho dolaze i iz riječkog SDP-a. Postoji li kritična masa i što on misli o svemu tome, priupitali smo šefa riječkog gradskog SDP-a Vojka Obersnela

Već je prošlo gotovo tjedan dana od famoznog sastanka Zorana Milanovića s braniteljima. Iako zatvoren za medije, sadržaj sastanka uskoro je dospio u javnost te izazvao niz reakcija i na domaćem terenu, ali i u Srbiji i BiH.

'Predizborna kampanja služi kako bi se stranke i pojedinci predstavili biračima, približili im svoje programe i u konačnici dobili njihov glas. Stoga bi mi bilo draže da je tako i u ovoj kampanji – da se glavni akteri, pa tako i Zoran Milanović, više bave programima, a manje temama tipa gdje si bio '91.', poručio je za tportal šef riječkog SDP-a Vojko Obersnel.

Međutim, Obersnel upozorava kako nije uvijek moguće baviti sa samo programom.

'Svjestan sam da se kampanje kako u Hrvatskoj tako i u svijetu često pretvaraju u svojevrsnu bitku između kandidata i to nije ništa novo. Osobno bih volio da se svi mi u kampanjama više bavimo programima, a manje našim političkim suparnicima, no, nažalost, to nije uvijek moguće. Isto je i s aktualnom kampanjom. Naime, naša je država duboko podijeljena, iskompleksirana prošlošću i gomilom otvorenih pitanja, a sve to kulminiralo je posljednjih godina zahvaljujući politici HDZ-a. Retorika Zorana Milanovića odgovor je na stanje u društvu koje je stvorio HDZ. Ipak, osobno bi mi bilo draže da su određene teme obrađene na drugačiji način', kaže nam Obersnel.

Ne posve sretnih nastupom šefa stranke u riječkom ogranku navodno ima još. 'SDP je stranka čiji članovi misle svojom glavom i koji nikada ne prihvaćaju nečije stavove zdravo za gotovo. Pa tako niti one predsjednika stranke. Upravo zato, kao i uvijek, i sada ima onih koji podržavaju Milanovića, ali i onih koji smatraju da griješi. I dobro je da je tako. Sve drugo vodi u stranačku diktaturu', diplomatski nam je odgovorio Obersnel.

No iako možda nije sretan zato što je uopće došlo do izgovorenih riječi predsjednika SDP-a Milanovića, Obersnel je uvjeren da to neće naškoditi stranci.

'Teško da će bilo koji birač u Hrvatskoj zbog izjava Zorana Milanovića od ljevičara postati desničar ili od desničara ljevičar. Stoga ne mislim da će baš zbog toga SDP trpjeti posebnu štetu, ali niti posebno profitirati', zaključuje Obersnel za tportal.

Podsjetimo, danas je spornu snimku komentirao i šef primorsko-goranskog SDP-a Zlatko Komadina. Na pitanje novinara na press konferenciji u Rijeci koliko mogu SDP-u i Narodnoj koaliciji štetiti objavljeni transkripti razgovora predsjednika SDP-a Zorana Milanovića s predstavnicima braniteljskih udruga, Komadina je rekao da članovi SDP-a ne bi trebali komentirati izjave i poteze svojih stranačkih kolega u izbornoj kampanji te da će biti vremena za analizu poteza nakon izbora.